Евразийският икономически съюз вече е факт, възможно е Алма Ата да се превърне в неговия финансов център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Астана, Казахстан, по време на заседанието на Висшия евразийски икономически съвет, бе подписан исторически договор за създаването на нов наднационален съюз. Президентите на Руската федерация, на Казахстан и на Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха документа, поставящ началото на Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Той ще започне да функционира от 1-ви януари 2015-а година.

Руският президент заяви, че ЕАИС ще работи на универсални и прозрачни принципи, които са понятни на всички, като също така са и в съответствие с основните принципи на Световната търговска организация. Според него новият съюз е резултат от съвместната работа и пълното взаимодействие на правителствата на Русия, Беларус и Казахстан.

Путин обяви, че днес се създава мощен притегателен център на икономическото развитие и крупен регионален пазар, обединяващ над 170 млн. души. И докато от една страна се запазва пълният суверенитет на страните - членки, то от друга страна е обезпечено тясното икономическо сътрудничество и коопериране на членките на ЕАИС.

Обединението на трите страни притежава около 20% от общите световни запаси от газ и почти 15% от петролните запаси. Руският президент обърна внимание, че географското разположение на страните позволява да се създадат нови транспортни и логистични маршрути, които да бъдат не само от регионално, но и от глобално значение, с потенциал да обслужват мащабни търговски потоци от Европа и Азия.

Според Владимир Путин всичко изброено по-горе обезпечава "конкурентоспособността на новото обединения и неговото динамично развитие в стремително изменящ се и сложен свят".

Междувременно казахстанският президент сподели, че новият икономически съюз е нужно да се учи от грешките на вече съществуващите интеграционни обединения, визирайки конкретно Европейския съюз. Назарбаев уточни, че нито една от страните не бива да бъде деиндустриализирана, губейки традиционно силни отрасли в промишлеността на националната икономика.

Назарбаев подчерта, че интеграцията се състои преди всичко в създаването на дългосрочно благоприятни условия за развитието на икономиките на страните и възможностите за благополучие на гражданите. Според него една от главните цели на новия съюз ще бъде да се обединят възможностите на страните за съвместна реализация на икономически растеж и повишена конкурентноспособност. Назарбаев напомни, че създаването на съюз е едно и страните - членки вече са изстрадали подобно събитие, но сега трите страни трябва да покажат пред света жизнеспособността на новото обединение. Казахстанският президент сподели, че сега пред ЕАИС стои трудният етап на формиране и развитие в условията на глобална нестабилност.

Назарбаев заключи, че интеграцията като самоцел не гарантира идеален живот. Според него сега страните - членки ще трябва да се трудят заедно за решаването на новите предизвикателства и задачи пред ЕАИС.

Евразийският икономически съюз е отворен и за нови членове. Президентът на Армения Серж Саргсян предложи подписването на договор за присъединяването на страната към създателките ЕАИС до 15-и юни, а в отговор лидерите на Русия, Беларус и Казахстан предложиха да разгледат предложението в срок до 1-ви юли, подчертавайки, че Армения следва да изпълни всички изисквания, на които трябва да отговарят и членовете на ЕАИС. Руският президент смята, че страната трябва да подпише съглашението за присъединяване към Съюза в най-близко време. Путин сподели, че има възможност и Киргизстан да стане член на икономическото обединение, но все още предстои "колосалната" работа по подготовката на съответната документация.

Беларуският лидер от своя страна изказа своето съжаление, че една от страните, участвали в работата по създаването на ЕАИС, а именно – Украйна, не е сред членките на икономическия съюз. Той все пак изрази своята надежда, че "рано или късно ръководството на Украйна ще разбере къде лежи нейното щастие".

Договорът за Евразийския икономически съюз започва да функционира на територията на Митническия съюз от 1-ви януари 2015-а година. Работата по създаването на обединението бе започната още през ноември 2011-а година с приемането на декларация от трите страни за "евразийска икономическа интеграция". В основата на документа стоят действащите норми на Митническия съюз и Единното икономическо пространство, които са били оптимизирани, усъвършенствани и приведени в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Трите страни ще бъдат задължени да гарантират свободното преминаване на товари, услуги, капитали и работна сила, както и да осъществяват съгласувана политика в ключови отрасли на икономиката, сред които енергийния сектор, промишлеността, селското стопанство и транспорта.

Казахстанският президент съобщи, че Евразийската икономическа комисия ще бъде с централа в Москва, която ще бъде и икономическият център на Евразийския съюз. В Минск ще се намира Евразийският съд, където ще бъдат съсредоточени въпроси от правен аспект, свързани с работата на ЕАИС. Назарбаев намекна, че е възможно Алма Ата да се превърне във финансовия център на Евразийския икономически съюз, като предложи да не се забавя създаването на единния финансов регулатор, който е договорено да се намира в Алма Ата и да контролира финансовите пазари на ЕАИС.

Назарбаев изказа своите надежди и прогнози, че създаденият на принципите на равноправие и взаимни изгоди икономически съюз ще успее да постигне съвкупен ръст на БВП от порядъка на 900 млрд. щ.д. към 2030-а година, отчитайки в перспектива итерационния ефект. Според него икономическият потенциал на ЕАИС е изключително висок.

ИП "Бул Тренд Брокеридж".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10