МВФ одобри петия преглед на гръцката спасителна програма и ще отпусне поредния транш от помощта за Артина в размер на 3,4 млрд. евро

В края на миналата седмица бордът на директорите на МВФ одобри последния преглед на спасителната програма за Гърция, което позволява отпускането на следващия транш от помощта за Атина в размер на 3,4 млрд. евро.

По този начин общият размер на заемите за Гърция от страна на МВФ ще достигне около 11,58 млрд. евро (15,75 млрд. долара).

Спасителната програма на МВФ за Атина, която беше одобрена на 15-и март 2012-а година, е част от програмата за съвместно финансиране на Гърция заедно с еврозоната в размер на 173 млрд. евро в четиригодишен период.

След обсъждането на Изпълнителния съвет, г-н Шинохара, който е заместник-управляващ директор на Фонда заяви:

Гръцките власти са постигнали значителен напредък в консолидирането на фискалната позиция и ребалансиране на икономиката на страната. Първичната фискална позиция (първичен бюджетен баланс) излезе предсрочно на излишък, като Гърция се превърна от най-слабата във фискална отношение държава в страна с най-силен цикличен първичен фискален баланс в еврозоната само в рамките на четири години. Въпреки това трябва да бъдат преодолени няколко предизвикателства, преди фискалната стабилизация да се счита за завършена и Гърция отново да се върне по пътя на устойчив и балансиран икономически растеж, се посочва в изявлението на МВФ.

Наложителна е допълнителна фискалната корекция, за да се гарантира устойчивостта на държавния дълг чрез трайни висококачествени мерки, като същевременно трябва да има укрепване на мрежата за социална сигурност. От съществено значение е властите в Гърция да продължат да подобряват събираемостта на данъците, борба с укриването на данъци, както и засилване на контрола върху разходите. Трябва да бъде ускорена и реформата на публичната администрация, като властите предприемат действия, за да изчистят вътрешни просрочени плащания и да ускорят процеса на приватизацията, посочи Шинохара от МВФ.

Въпреки значителното коригиране на заплатите, представянето на гръцкия износ остава сравнително слабо. Необходими са по-нататъшни мерки за премахване на регулаторните пречки пред конкуренцията в ключови сектори и за реформиране на инвестиционното лицензиране. Властите в Атина се ангажират да съживят реформите в пазара на труда и да подобрят бизнес климата в страната.

Според МВФ публичният дълг се очаква да остане висок и през следващото десетилетие, въпреки високия  първичен бюжетен излишък. Фондът приветства уверенията на европейските партньори на Гърция, че те ще разгледа възможността за допълнителни мерки и финансова помощ, ако това е необходимо, за да се намали съществено дълга под 110% от БВП до 2022 -а година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10