МВФ настоява ЕЦБ да обмисли покупки на активи, включително на държавни облигации в по-голям обем

Европейската централна банка трябва да обмисли закупуване на финансови активи, включително на държавни облигации и то в по-голям мащаб, ако инфлацията в еврозоната остава ниска, заяви снощни Международния валутен фонд.

В годишния си доклад за здравето на единния валутния съюз Фондът каза, че посткризисното икономическо възстановяване в еврозоната не беше нито енергично, нито достатъчно силно и изрази загриженост по отношение на упорито ниската инфлация, дори и в страни от ядрото на региона като Германия и Холандия.

Инфлацията е обезпокоително ниска в страните от еврозоната, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, след като тя представи доклада на Фонда на вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) в Люксембург.

Според Лагард, ако продължава да има ниска инфлация, ЕЦБ трябва да обмисли възможността за закупуване на активите на финансовите пазари в по-голям мащаб. Според най-новите оценки годишната инфлация в еврозоната се потопи до многогодишно дъно от 0,5% през май - далеч под целта от малко под 2% на ЕЦБ. В някои страни от еврозоната, включително Гърция, инфлацията е отрицателна през последните няколко месеца (дефлация).

Ако ЕЦБ започне нова пазарна интервенция, тя трябва да се съсредоточи върху държавни облигации, но купувайки книжа пропорционално спрямо размера на икономиката на всяка една страна - член на еврозоната, се посочва в доклада на МВФ. Това ще контрастира с предишните програми за изкупуване на активи, чрез които централната банка купуваше само държавни облигации на страни, които бяха подложени на силен пазарен натиск като Гърция, Португалия и Италия. Подобна програма, за каквато настоява МВФ, ще се различава и от плановете на ЕЦБ, обявени по-рано този месец, за скорошно начало на покупки на обезпечени с активи ценни книжа (ABS книжа).

Нова програма за покупки на активи ще засили доверието, ще подобри корпоративните и балансите на домакинствата и ще стимулира банковото кредитиране, заяви МВФ, добавяйки, че това може да има значително влияние върху търсенето (потреблението) и върху инфлацията. Мнозина икономисти смятат, че ниските и продължаващи да падат цени (ниска инфлация) ще направят по-трудно за правителствата, домакинствата и предприятията да намалят техните дългове. На всичко отгоре, ако потребителите и предприятията започнат да очакват, че цените могат да продължават да се понижават, те биха могли да отложат планираните покупки за вбъдеще и това да отслаби още повече и без това мудния икономически растеж в региона.

ЕЦБ оповести поредица от мерки за стимулиране на последното си заседание на 5-и юни, включително въвеждане на отрицателен лихвен процент по банковите депозити, държани в централната банка, нова 4-годишна LTRO програма за доставяне на парична ликвидност на търговските банки, както и план за покупки на обезпечени с активи ценни книжа.

МВФ приветства мерките, предприети от ЕЦБ, но в същото време посочи, че ще са необходими още действия, ако инфлация продължава да бъде прекалено ниска.

МВФ също така открои високия дълг в редица страни от еврозоната като препятствие за икономическото възстановяване и каза, че икономиките трябва да нарастват по-бързо, за да се намали дълговата тежест.

Фондът допринесе и за новия дебат в последно време между европейските правителствата относно правилата за разходите в ЕС.

Отстъплението от фискалните цели е лоша практика, посочи МВФ, добавяйки, че настоящата рамка на ЕС - Пакта за стабилност и растеж, при които правителствата трябва да поддържат бюджетните си дефицити под 3% от брутния вътрешен продукт - е "прекалено сложна" и е обезкуражила публичните инвестиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10