Украйна потърси помощ от Европа след провала на мирните преговори

Прозападният президент на Украйна призова във вторник ЕС да действа по-решително по отношение на позицията си спрямо Русия, защитавайки решението си да сложи край на 10-дневното прекратяване на огъня, като стартира офанзива срещу проруските сепаратисти в отцепените източни райони на страната.

Президентът на Украйна, Петро Порошенко хвърли вината върху неподчинението от страна на сепаратистите и неуспешните опити на Москва да спре притока на оръжия и бунтовници към Донецк и Луганск.

Все пак в свое изявление във вторник президентът заяви, че е готов да възстанови спазването на примирието, когато бунтовниците спрат да оказват съпротива, освободят всички заложници и започнат политически преговори. Той допълни, че Русия трябва да помогне за въвеждането на надежден контрол на руско-украинската граница, който да бъде наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Изявлението бе публикувано, след като 4-седмичните преговори, включващи Германия, Франция, Русия и Украйна не успяха да убедят г-н Порошенко да удължи 10-дневното примирие, като той и някои европейски лидери заявиха, че от Москва не са използвали достатъчно влиянието си върху проруските бойци за успокояване на напрежението.

От Москва заявиха, че външните министри на четирите страни са се споразумяли в понеделник да публикуват съвместно изявление, в което да приветстват руската оферта за участие на Украйна и ОССЕ при контролирането на границата от руска страна. Те също така заявиха, че Украйна се е противопоставила на споразумението в последната минута поради влиянието на “външни” сили, което следва да бъде разбирано като препратка към Запада.

В речта си относно външната политика във вторник руският президент Владимир Путин обвини Запада за предизвикването на кризата в Украйна като начин за ограничаване на влиянието на Москва.

Прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, заяви, че Съветът за сигурност на Русия е обсъдил ситуацията в Украйна, която според думите му се е “влошила рязко” след решението на г-н Порошенко да прекрати примирието.

Във вторник се разразиха сражения близо до въстаническите бази в Славянск и Краматорск. Арсен Аваков, министърът на вътрешните работи на Украйна, заяви, че проруските бойци са атакували сградата на полицейското управление в Донецк, най-големия град в отцепения регион.

След като похвали местната полиция за усилията й да защити сградата, въпреки смъртта на един служител и нараняването на други двама, г-н Аваков добави: Битката с терористите продължава.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10