Колеблив опит за стабилизация на европейските борси след тридневния спад на акциите на Стария континент

В началото на днешната търговия европейските фондови пазари опитват слаб стабилизация след солидния тридневен спад на акциите на Стария континент, но инвеститорите са в предпазливо очакване на стенограмата от юнското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч.).

След края на снощната търговия на Уолстрийт водещата американска компания Alcoa Inc. оповести по-добри от очакваните финансови резултати за второто тримесечие на годината и това върна част от риск-апетита на глобалните пазари на акции, въпреки че по-рано днес азиатските борси регистрираха солиден спад като реакция на по-слабите данни за инфлацията в Китай през юни (данните, които подновиха опасенията около растежа на втората по сила световна икономика).

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 1,23%, индексът Hang Seng падна с 1,71%, а южнокорейският индекс Kospi - с 0,31%, докато японският индекс Nikkei приключи днешната търговия със символично понижение от 0,08%.

Снимка

Снощи една от структурно значимите компании в САЩ - Alcoa Inc. обяви ръст на печалбата през второто тримесечие на годината до 138 млн. долара, или печалба от 12 цента на акция, след загуба от 119 млн. долара (или загуба от 11 цента на акция) преди година (през второто тримесечие на 2013-а година).

Изключвайки еднократни разходи и приходи, печалбата на най-голямата в света стоманодобивна компания беше в размер на 119 млн. долара, или от 18 цента на акция спрямо печалба от 76 млн. долара, или по 7 цента на акция преди година и доста над средните прогнози на Уолстрийт за печалба от 12,4 цента на акция.

Приходите (продажбите) на Aloca Inc. през второто тримесечие на годината бяха в размер на 5,85 млрд. долара спрямо приходи за 5,65 млрд. долара преди година и при прогнози за приходи в размер на 5,66 млрд. долара.

Това доведе до скок на акциите на Aloca Inc. с 1,6% към 15,06 долара за една акция на извън борсовата търговия на Уолстрийт.

Европейските борси отчитат слабо повишение в началото на днешната търговия, парирайки много малка част от загубите през предходните три сесии на търговия и след вчерашния солиден спад в резултат на поредните слаби данни от Германия (за спад на вноса и износа през май) и от Великобритания (изненадващ солиден спад на индустриалното и на промишленото производство през май). Но европейските инвеститори остават обезпокоени от серията слаби немски данни в последно време, които сигнализират за рязко забавяне на икономическия растеж в Германия през второто тримесечие след солидното начало на годината. Евентуална стагнация на германската икономика през периода април-юни след растеж на БВП от 0,8% през първото тримесечие може да постави на сериозно изпитание все още доста крехкото и нестабилно икономическо възстановяване в цялата еврозона.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,01% към 341 пункта след вчерашния спад от близо 1,5%, докато немският индекс DAX се повишава с 0,07% към 9779,29 пункта, но след като вчера падна с 1,3% към едноседмично дъно от 9774 пункта.

Френският индекс CAC40 се колебае около вчерашното ниво на затваряне към 4342,80 пункта (след спад във вторник с 1,4%), докато британският индекс FTSE100 се понижава с 0,31% , задълбочавайки вчерашното низходящо движение от 1,2%.

През последните дни сякаш нарастват опасенията за предстояща по-дълбока низходяща корекция на глобалните фондови пазари след бурното начало на юли и ударените многогодишни върхове на борсите в Европа и рекордни исторически върхове на основните индекси на Уолстрийт. Повод за тези опасения даде информация на "Файнешъл Таймс", според която т.нар. "къси продажби" на акции (спекулативни продажби без съответните акции да са налични) на борсите в Европа и САЩ са достигнали най-ниските нива от преди фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008-а година, койтодаде старт на последната глобална финансова криза. Това дава възможност за бъдещо рязко повишение на "късите продажби" (ако финансовите отчети на компаниите за второто тримесечие не оправдаят прогнозите), което може да доведе до по-масирана ликвидация на "дълги" позиции в акции и до начало на по-сериозна низходяща корекция на глобалните фондови пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27