Китайската мечта на "Майкрософт" се изпарява

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Геймърите с конзоли Xbox се страхуват от “червения пръстен на смъртта”, мигаща светлина, която предхожда срив на системата. "Майкрософт", който произвежда конзоли, трябва да очаква подобен сигнал от Китай. След 22 години, технологичния гигант постигна много малко в страната, която му дава 2% от приходите. Услугите може и да се умножат с времето, но политическите насрещни ветрове увеличават разходите за бизнеса, вероятно прекалено много.

След много години в опити да убеди потребителите да плащат за продуктите му, "Майкрософт" сега се занимава с антитръстово проучване на китайската държавна администрация за индустрията и търговията, което на 29-и юли уточни, че счита някои характеристики в "Майкрософт" "Уиндоус" и "Офис", нарушаващи местния закон за конкуренция. В същото време нищо не предполага, че компанията се радва на предимствата, които нормално идват с доминацията на пазара.

Продажбите на "Майкрософт" в Китай за годината свършваща към юни 2013 надхвърлиха 1 милиард долара за първи път. Ако тези продажби, които включват сървъри, софтуеър и лицензи от базирани на "Уиндоус" смартфони, растяха със същата скорост с която и бизнеса на "Майкрософт" в света, цифрата вероятно щеше да бъде почти 1,1 милиарда долара. Прибавете 765 милиона долара от приходи от Китай за наскоро купената от "Майкрософт" "Нокия" и резултатът е 1,8 милиарда долара или само 2% от световните приходи на "Майкрософт" от 83 милиарда долара.

Всичко това означава, че Китай е най-вече опция. Въпросът е кога пазара в Китай няма да си струва. И сега потенциалните разходи са вече високи. Регулаторите могат да накажат "Майкрософт", ако намерят компанията за злоупотребяваща с доминацията си или дори да й кажат да направи компромиси като да отвори кода на "Уиндоус". Така отказа от Китай може и да не е все още в плановете на "Майкрософт", но става все по-неясно дали оставането на този пазар има някакво значение.

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10