Украинската "Нафтогаз" обеща равномерен транзит на руски природен газ за Европа

Украинската компания "Нафтогаз" заяви, че ще осигури равномерен транзит на руски природен газ за Европа, дори ако Украйна наложи нови санкции спрямо Русия.

Агенция Ройтерс цитира изпълнителният директор на "Нафтогаз" Андрий Коболев да подчертава, че компанията потвърждава своята готовност да продължи равномерното транзитиране на руски природен газ към европейските потребители.

Повод за това изявление на "Нафтогаз" беше изказването в края на миналата седмица на украинския премиер Арсений Яценюк, че Украйна обмисля да наложи санкции (забрана) на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната, вероятно визирайки и доставките на руски природен газ за Европа. Днешното изказване на Андрий Коболев обаче представлява известно отстъпление от тази позиция на Яценюк, вероятно в резултат на спешни "обаждания" от Европа.

Междувременно енергийният министър на Украйна Юрий Продан обяви, че евентуалният списък със санкции спрямо Русия ще бъде определен от парламента на страната и ще засегне руски компании без значение на транзитния пренос на техни ресурси през Украйна.

Според словашката газопреносна компания, подаването на руски природен газ през Украйна за Европа е нормално, докато Европейската газова инфраструктура съобщи, че до края на миналата седмица Киев е увеличил своите газови запаси до 48,7% от възможния капацитет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Според OMV украинската криза няма да засегне проекта за газопровод "Южен поток"

Ескалацията на напрежението между Запада и Русия относно украинската криза няма да доведе до провал на планирания газопровод "Южен поток" , съобщава "Файнешъл таймс", цитирайки ръководителя на австрийската енергийна група OMV. Руският..

публикувано на 11.08.14 в 13:58

Според Яценюк транзитните санкции, които Украйна обмисля да наложи на Русия, ще засегнат "всички видове транзит"

Украйна обмисля да наложи санкции (забрана) на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната, вероятно визирайки и доставките на руски природен газ за Европа. Отговаряйки на въпрос на журналисти, дали..

публикувано на 08.08.14 в 16:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10