АЦБ не оправда спекулативните очаквания за първо повишение на британската лихва до края на годината

В оповестения днес нов "Тримесечен инфлационен доклад" Централната банка на Англия запази почти без промяна своите прогнози за икономическия растеж във Великобритания, но в същото време намали драматично очакванията си за растежа на заплащането на труда.

АЦБ повиши прогнозите си за растежа на БВП на Острова през 2014-а година до 3,5% (спрямо 3,4% очакван растеж според предишния тримесечен доклад през май) и икономически растеж от 3,0% за следващата година (при предишна оценка от 2,9%). За 2016-а година банката очаква повишение на британския БВП с 2,6% - под предишна прогноза за растеж с 2,8%.

В същото време обаче Централната банка намали драматично своята прогноза за растежа на заплащането на труда до едва 1,25% през настоящата година при предишни очаквания за повишение с 2,5%.

АЦБ подчерта, че има "засилване на несигурността" относно степента на отпуснатост на британската икономика и заяви ясно, че именно заплащането на труда ще бъде ключов индикатор при оценка на инфлационния натиск в страната. Малко по-рано днес бяха оповестени изненадващо слаби данни за средното заплащане на труда през трите месеца до юли. Тези данни, в комбинация с изявлението на АЦБ, подсказват, че е малко вероятно първо повишение на британската лихва до края на годината.

Английската централна банка продължава да очаква, че годишната инфлация на Острова ще достигне целевото ниво от 2% през следващите две до три години (към средата на 2017-а година?), като тази прогноза се базира на пазарните очаквания за вдигане на рекордно ниската британска лихва през първото тримесечие на 2015-а година.

АЦБ отново повтори, че бъдещото повишение на лихвите ще бъде постепенно и че основната британската лихва е малко вероятно да се повиши над ниво от 2% до 3% през следващите няколко години.

Британската лира задълбочи днешния си спад на валутните пазари, след като новият "Тримесечен инфлационен доклад" на АЦБ не оправда спекулациите за първо вдигане на британската лира до края на настоящата година (на заседанието през ноември?). Рязкото понижение на прогнозите на банката за растежа на заплащането на труда и днешните доста слаби данни за британските доходи през юли допълнително нулираха тези спекулативни очаквания и доведоха до солидно ликвидиране на "дълги" позиции в паундове.

Британската лира падна с повече от цент от сутрешния връх около 1,6842 долара към двумесечно дъно около 1,6715 щатски долара с поглед към нейните важни бивши от края на май и началото на юни около 1,6697/91 долара (бивши дъна от 29-и май и от 4-ти юни).

Еврото отскочи от сутрешното едноседмично дъно около 0,7923 паунда към 0,7990 нивото. Британската лира се понижи рязко и спрямо японската валута, падайки от сутрешния 6-дневен връх около 172,54 йени към 171,21 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Спад на британската безработица до 6-годишно дъно, но при изненадващо понижение на заплащането на труда

Британската безработица (според оценката на ILO - Международната организация на труда) се понижи през трите месеца до юни до 6,4% от 6,5% през трите месеца до май, съвпадайки с прогнозите на финансовите пазари и достигайки най-ниско ниво от края на..

публикувано на 13.08.14 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10