Шокиращ ръст на работната заетост в Австралия с 121 хиляди през август

Работната заетост в Австралия отбеляза шокиращ ръст от цели 121 000 през август, надвишавайки многократно прогнозите за повишение с 12 000 броя, като това е най-солидния скок на австралийската заетост от 1978-а година, когато стартира тази статистика.

Мащабното повишение на заетостта доведе до изненадващ спад на нивото на безработица в Австралия до 6,1% през август, след като само месец по-рано безработицата скочи до многогодишен връх от 6,4% (най-висока от август 2002-а) и при прогноза за по-скромно понижение до 6,3%.

Въпреки на пръв поглед "бомбастичните" данни, трябва да се има предвид, че основната причина за рекордния ръст на заетостта през август е скок на почасовата заетост (на непълен работен ден) с цели 106 700, докато заетостта на пълен работен ден се подобри с 14 300.

В същото време нормата на работна заетост (отношението на работещите австралийци спрямо общото население на страната) скочи през август до 16-месечен връх от 65,2% от 64,8% през юли, което също може да помрачи част от "блясъка" на днешните данни за заетостта и безработицата.

Австралийският долар отбеляза рязко поскъпване като първа реакция на днешните много силни данни, но последвалите детайли от доклада за заетостта парираха почти цялото негово първоначално повишение. Австралийският долар скочи към 0,9218 щатски долара, оттласквайки се от вчерашното 6-месечно дъно около 0,9112 нивото (точно над важната 100-месечна пълзяща-средна около 0,9110/00), преди обаче да върне обратно назад към 0,9150/40 областта.

Еврото парира част от вчерашния отскок до двуседмичен връх от 1,4186 австралийски долара, връщайки за кратко назад до двудневно дъно от 1,4008 "австралиеца", преди обаче да последва ново негово повишение към 1,4125 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10