И "Стандард енд Пуърс" повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши с една степен дългосрочния кредитен на Гърция до "В" от "В-" при стабилна перспектива, приветствайки прогреса на властите в Атина в борбата с големите фискални проблеми. Кредитната агенция също така прогнозира, че през 2015-а година Гърция ще успее да се измъкне от седемгодишната тежка рецесия. 

Гръцкото правителство направи съществен прогрес във фискалната политика и ние очакваме властите в Атина да поддържат първичен фискален баланс (бюджетен излишък, изключвайки разходите по обслужване на държавния дълг) от около 2% от БВП през следващите няколко години, се посочва в изявлението на "Стандарт енд Пуърс".

Решението да повишим кредитния рейтинг отговаря на нашето мнението, че има отслабване на рисковете пред процеса на фискална консолидация в Гърция. Прогнозираме, че от следващата година икономиката на Гърция ще се измъкне от седемте поредни години на негативен икономически растеж, заяви кредитната агенция.

"Стандард енд Пуърс" е третата водеща кредитна агенция, която повиши суверенния рейтинг на Гърция. През март агенция "Фич" повиши с една степен гръцкия кредитен рейтинг до "В", докато през август "Мудис" повиши рейтинга на Атина до "Саа1".

Инвеститорите на европейския дългов пазар приветстват решението на "Стандард енд Пуърс", като доходността (лихвата) на 10-годишните гръцки облигации бележи понижение от три базисни пункта към 5,70%.

Повишението на кредитния рейтинг е факт преди очакваните до края на годината преговори на властите в Атина с нейните международни кредитори (от ЕС и МВФ) относно по-нататъшно облекчаване на дълговата тежест на Гърция.

Междувременно гръцката преса цитира изявление на премиера на страната Андонис Самарас, направено през уикенда, в което той изрази убеденост, че Атина няма да се нуждае от трета спасителна финансова програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10