Понижение на услугите в промишления сектор на Франция

Снимка: архив

Отчита се спад в промишленото производство и сектора на услугите във Франция през месец септември, което е достатъчно основание според някои икономисти да се направи извода, че втората по големина икономика в еврозоната не се върви по пътя на икономическия растеж.
Индексът на мениджърите по покупки за двете индустрии спада до 49.1 от 49.5 пункта през август, задържайки се под 50 базисни точки, съобщиха от Markit Economics, базиран в Лондон. По-рано икономистите предвиждаха понижение до 49.4 пункта. Макар, че промишленото производство нараства до 48.8 от предишните 46.9 пункта, то все още остава слабо, а индексът за услугите отчита понижение до 49.4 от предходните 50.3 пункта.
С липсата на растеж през последните две тримесечия и бюджетен дефицит, който нараства за първи път от последните пет години, настоящите данни засилват допълнително опасенията, че Франция вероятно ще стагнира през второто полугодие. В контекста на негативните прогнози за икономиката на Франция, президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че възстановяването на еврозоната продължава да бъде водеща тема, повод за притеснения и най-вече ясно доказателство за спешната нужда от структурни реформи.
Индексът на нови поръчки спада до 49.4 от предходните 50,6 пункта.
С оглед на данните въз основа на същия индекс за Германия, който леко се понижи от 53,7 до 53,5 пункта през септември, някои икономисти споделиха, че промишленото производство и сектора на услугите в Германия също се забавят. Прогнозата и оценката за еврозоната е за запазване на нивата от 52,5 пункта.
Драги за пореден път призова политическите лидери за предприемането на по-сериозни мерки и стимулиращи политики, ако искат да избегнат дефлацията в еврозоната.
Рисковете пред реализирането на растеж във валутния съюз стават все по-големи и красноречиви, коментира президентът на ЕЦБ пред законотворците в Брюксел. „Настоящите показатели не дават индикации, че спадът на икономическата активност в еврозоната е приключил.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10