"Фич" изрази опасение от повишението на бюджетния дефицит на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложената възходяща ревизия на бюджетния дефицит на България подчертава доколко банковата мини криза през лятото, забавянето на икономиката и надвишените разходи отслабват публичните финанси на страната, съобщава кредитната агенция "Фич".

Агенцията отбелязва, че (все още) ниският държавен дълг и бюджетен дефицит дават на България значителен фискален буфер, като публичните финанси остават относително силни, но те ще намалят капацитета, който да противодейства на евентуална слабост на кредитния рейтинг.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори българското служебно правителство повиши прогнозите за фискалния дефицит за 2014-а година до 4% от БВП, като новият парламент ще трябва да гласува направените бюджетни промени. Това означава, че ревизираният бюджетен дефицит ще надвиши повече от два пъти заложения във финансова рамка на страната дефицит от 1,8%, посочва "Фич".

Агенцията отбелязва и факта, че българските власти обмислят допълнително емитиране на дълг за 4,5 млрд. лева за финансиране на дефицита, осигуряване на ликвидност на банките, както и паричен заем към Фонда за гарантиране на депозитите, ако се наложи да бъдат изплатени минимално гарантираните депозити до 100 хиляди евро на вложителите в Корпоративна търговска банка, която беше поставена от БНБ под специален надзор през юни.

Междувременно Министерството на финансите намали прогнозата си за растежа през 2014-а година до 1,5% от 1,8%, докато вчера МВФ намали своята прогноза за икономическия растежа на България до 1,4% от 1,6% през април.

Според агенция "Фич" солидната възходяща ревизия на дефицита показва как по-бавният икономически растеж, надвишените държавни разходи и разходите, свързани с банковата мини криза, ще натежат върху публичните финанси на страната, които са ключови за определяне на суверенната кредитна сила.

Кредитната агенция предполага, че следващото правителство няма да има голям избор, освен да приеме направените ревизии, като се има предвид по-слабото от очакваното изпълнение на фискалната програма за тази година и ще трябва да одобри относително бързо бюджетната рамка за 2015-а година.

Увеличението на взиманите заеми ще доведе до повишение на държавния дълг до 28% от БВП - все още с над 10 пункта под средното ниво за други страни с "BBB" рейтинг, но и доста над нашия базов сценарий за дефицит от около 23% от БВП през 2017-а/2018-а година. Нашата оценка вече предвижда известно фискално влошаване, тъй като бюджетният дефицит на България ще нарасне до средното ниво за рейтинг "ВВВ" от около 2,9% от БВП през тази година. При предстоящата бюджетна ревизия, публичните финанси на страната ще останат относително силни, за да отговарят на текущия кредитен рейтинг, макар и с известно отслабване, посочва "Фич".

Агенцията предполага, че изборите могат да доведат до по-нататъшна политическа несигурност, след като партия ГЕРБ спечели около една трета от гласовете, без да постигне мнозинство в новия парламент.

Ние очакваме изборите да доведат до още едно коалиционно правителство, но при по-фрагментиран парламент, който може да направи трудно създаването и поддържането на ефективна управляваща коалиция, дори ако ГЕРБ желаят да провеждат политика на фискална дисциплина и на структурни реформи, заявява "Фич".

Според Агенцията стабилните публични финанси и намаляването на външните дисбаланси представляват противотежест на сдържания икономически растеж, но в същото време проблемите с КТБ и ПИБ от по-рано тази година подчертават за наличието на проблеми в корпоративното управление на българските компании. 

Нашият следващ планиран преглед на рейтинга на България ще се състои на 19-и декември тази година, като ще вземем предвид как новото правителството ще адресира проблемите, свързани с влошаването на публичните финанси и със забавянето на растежа, посочва в заключение агенция "Фич".

Трябва да се напомни, че през юли "Фич" потвърди кредитния рейтинг на България на ниво от "ВВВ-" със стабилни перспективи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10