Германия остана в изолация след годишната среща на МВФ

Говори се и за разрив между шефовете на ЕЦБ и на Бундесбанк

Позицията на Германия относно усилията за икономическо възстановяване на еврозоната подчертава напрегнатия уикенд на дискусии по време на годишната среща на Международния валутен фонд и на Световна банка във Вашингтон и доминира на днешните бизнес страниците в германската преса.

"Соло за Германия" е заглавието на първата страница на бизнес ежедневника "Ханделсблат" и това сякаш обобщава немската изолация по време на срещите във Вашингтон по важния въпрос дали страните трябва да положат основите за по-устойчив икономически растеж посредством спестовни политики (каквато е германската позиция) или предприемане на мерки за растеж, преди да са положили спестовни усилия.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, който е основен поддръжник на първата позиция, обеща да работи за постигане на балансиран бюджет през 2015-а година независимо от сигналите за охлаждане на германския икономически растеж и това доведе до серия критики от страна на правителствата по целия свят.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги се опита да завоалира общия залп срещу най-голямата икономика в Европа, като посочи, че правителствата, които имат фискална възможност, би трябвало да я използват.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и британският финансов министър Джордж Озбърн също обвиниха за икономическите неволи на Европа липсата на вътрешно потребление и на публични инвестиции в Германия и призоваха правителството на Ангела Меркел да увеличи държавните разходи.

Междувременно Шойбле и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман "отвърнаха на удара" по време на неделната съвместна пресконференция във Вашингтон, на която те отхвърлиха съобщенията в медиите за сериозно разминаване между Германия и останалата част от света, определяйки ги като "силно преувеличени", съобщава днес германското издание FAZ. Шойбле отиде толкова далеч, че дори обвини неназовани "специалисти" за умишлено преувеличава на ситуацията в серия неофициални пресконференции.

Докато войната на думи между финансовите дипломати се състоя главно зад затворени врати във Вашингтон, учени и академици превзеха вестниците. Миналата седмица "Ханделсблат" пусна интервю с Джоузеф Стиглиц (носител на Нобелова награда по икономика), в което той нападна позицията на Германия, след което беше последван и от бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс.

Погрешно е да се смята, че дълговите проблеми могат да бъдат решени само чрез намаляване на дълга, тъй като икономическият растеж също води до намаляване на съотношението на дълга към БВП, заяви в днешно интервю Лари Съмърс. Той сподели и своя "сцена" с Шойбле по време на дискусия във Вашингтон през миналия четвъртък, когато двамата се сблъскаха доста сериозно относно това, какви действия трябва да се предприемат, за да успее Европа да се измъкне от настоящото мрачно икономическо положение.

В тази дискусия бившият американски финансов министър е получили подкрепата на първия заместник-управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън. Ако в Германия може да има по-големи разходи за инфраструктура и повишение на общите разходи, Берлин може да направи нещо по-добро както за себе си, но също време чрез политика на ребаланисране да допринесе за икономиката в световен план, заяви Липтън в интервю за телевизия CNBC.

Защитниците на позицията на Германия обаче също не изглеждат "заспали". Днес изданието Spiegel Online съобщава, че редица учени и специалисти отблъскват безцеремонните нападения срещу Германия, наблягайки с язвителни коментари на мерките, предприети от ЕЦБ за съживяване на анемичния растеж в еврозоната.

Този подход е грешен, заяви за Spiegel Online Георг Фареншон (председател на мощната асоциация на германските спестовни банки), подчертавайки опитите на Марио Драги да стимулира предлагането на кредити чрез програма за покупки на обезпечени с активи ценни книжа (на ABS книжа). Изданието цитира и Юрген Фитшен изпълнителен директор на Дойчебанк и президент на асоциацията на германските частни банки, според когото програмата на ЕЦБ няма да успее да изпълни заложените цели.

Междувременно се заговори и за рязко влошаване на напрежението между шефа на ЕЦБ Драги и шефа на Бундесбанк Вайдман. Според немското списание "Фокус" Марио Драги се е отказал да увещава Бундесбанк да одобри предприетите от ЕЦБ политики. Изданието цитира вътрешни лица от Европейската централна банка, според които Драги вече дори не се опитва да спечели германските представители в банката за новите стимулиращи програми.

"Фокс" съобщава, че разривът е станал толкова дълбок, че Вайдман дори не е знаел за планираното от Драги разширяване на баланса на ЕЦБ, което "Супер" Марио оповести след края на заседанието на Централната банка в началото на септември (когато ЕЦБ обяви, че през октомври ще стартира програма за покупки на обезпечени активи). Немското бизнес издание цитира своите неназовани източници, според които от юли насам Драги и Вайдман не са имали пряк контакт, извън официалните заседания на ЕЦБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10