Централната банка на Корея намали основния си лихвен процент

Централната банка на Корея намали прогнозата си за икономическия растеж и понижи основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 2%, отбелязвайки най-нисък резултат от световната финансова криза насам.

Намалението на лихвения процент стана факт часове преди централната банка да намали прогнозата си за годишния икономически растеж и инфлацията за 2014-а година до 3,5% и съответно 1,4% спрямо предходните си изчисления за ръст от 3,8% и 1,9%. С последните си прогнозни данни финансовата институция очаква икономиката да се разшири с 3,9% през 2015-а година при инфлация от 2,4%.

След взетото решение гуверньорът на централната банка на Корея Ли Джу Ел коментира, че понижението на основния лихвен процент е значителна мярка за подпомагане на икономическото възстановяване.

Експортно-ориентираният модел на страната беше обект на много критики от страна на различни анализатори, предвид забавянето на икономическото развитие. Пак Гън-хе, президент на Южнокорейската република, прави усилия да насърчи вътрешното търсене и намали зависимостта на страната към чуждестранните финансови пазари. Но правителството среща не малко предизвикателства по този път, сред които и слабото развитие на трудовия пазар, застаряващото население и високите нива на задлъжност, които натежават върху вътрешните публични харчове. Данните за миналия месец показват, че секторът на промишленото производство се забавя, докато потребителското търсене остава слабо.

Много икономисти очакват централната банка да намали лихвените проценти до още по-ниски нива с оглед на нуждата вътрешното търсене да продължи да нараства.

Пазарните очаквания за следващо понижение на лихвения процент се увеличиха напоследък заради опасенията относно темпа на възстановяване, сочиизследване на RBS.

Според икономиста на Barclay Уай Хю Лонг понижението на основна лихва най-вероятно ще постави край на настоящия цикъл на количествени улеснения.

Със завръщането на растежа през следващите тримесечия, който се очаква да затвърди възходящия си тренд през 2015-а година, ние смятаме, че членовете на борда на Корейската централна банка трябва да обърнат по-специално внимание на казуса с поддържане на лихвените нива твърде ниски при това за твърде дълъг период от време, коментира още той.

През юли правителството анонсира стимулиращ пакет за 40 млрд. долара с цел насърчаване на вътрешното търсене и рестартиране на стагниращия имотен пазар. Месец по-късно нов данъчен план, който насърчава инвестиционната политика на компаниите и разходване на повече средства за трудово възнаграждение и разпределяне на дивиденти. Правителството планира да разшири бюджетния си дефицит през 2015-а година, за да насърчи потреблението, а с това и завъртането на колелото на икономическия растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10