Сабарао към Моди: Време е за структурни реформи

Правителството на индийския министър-председател Нарендра Моди трябва да предприеме непопулярни реформи, за да насърчи икономическия растеж, коментира бившият гуверньор на Централната банка на страната.
Понижението на цената на петрола отслаби натиска върху политическите лидери с оглед на понижаващото се равнище на инфлацията, а това от своя страна прави по-лесно намаляването на фискалния дефицит и дефицита по текущата сметка. Това коментира Дувури Сабарао в интервю пред "Блумбърг". Сега е времето, в което трябва да облекчим законодателството на пазара на труда и въведем данък върху стоките и услугите, каза още той.
Правителството трябва да направи нещо още сега, твърди Сабарао. Съществува риск, обаче, то да пропусне тази възможност в момент, в който е най-удачно провеждането на спешни икономически реформи.
Създаването на условия, при които компаниите могат да започнат и развиват дейността си може да подпомогне третата най-голяма икономика в Азия да нарасне с 8% до края на петгодишния мандат на правителството на Моди. БВП на Индия ще нарасне с 5,5% през настоящата година, според прогнозите на Централната банка, което е значително по-слабо от средния темп на нарастване в рамките на 8,7% за период от 2006-2010 г.
Дори икономическият растеж да се ускори до 6,5 % , Сабарао постави въпроса: Дали това ще е достатъчно Индия да се пребори с бедността, да създаде стотици милиони работни места?
Индексът на потребителските цени отчете повишение от 6,46% през месец септември, с което регистрира най-ниските си темпове от януари 2012-а г., отчасти дължащо се на понижението на цената на петрола. Преди Централната банка да пристъпи към следващо изменение на лихвените проценти, тя трябва да определи до каква степен това е циклична закономерност.
От встъпването си в длъжност Моди позволи енергийните цени да се формират на пазара, разрешавайки повече чуждестранни инвестиции в индустрията с цел съживяване на производствения сектор. Рупията загуби около 4% от стойността си, считано от деня на парламентарните избори, което бележи най-лошото представяне за възникващ азиатски пазар след този на Индонезия, докато бенчмарк индекса S&P BSE Sensex се покачи с 13%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10