Инвестиционният план на Европейската комисия

Снимка: БГНЕС

Европа е в тежко икономическо състояние. Растежът на еврозоната е заседнал под 1%, безработицата е над 11%, а инфлацията остава около 0,4%, много под целевото ниво на ЕЦБ от 2% и опасно близо до откровена дефлация. Тази седмица от базираната в Париж ОИСР предупредиха, че еврозоната е затънала в стагнация, като добавиха, че това бута надолу световната икономика. Дори папата се включи, наричайки ЕС "стар и измъчен".

Подобна ситуация със сигурност изисква спешна и решителна реакция. На 26-и ноември новият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер надлежно представи това, което вижда като крайъгълен камък на работата си като председател грандиозен инвестиционен план на стойност 315 млрд. евро, за който длъжностни лица твърдят, че ще бъде най-доброто средство да се създаде допълнително търсене в Европа. И все пак макар основната цифра да звучи грандиозно, сумите, които стоят зад това, са смешни. Освен това шансовете планът да даде начален тласък на растежа според Брюксел са минимални.

Като начало планът няма да стартира преди средата на 2015-а. Допълнителните разходи, които трябва да бъдат предизвикани, ще бъдат разпределени в период от три години. Още повече, че 315-те милиарда на г-н Юнкер са базирани на финансов инженеринг, използващ публични гаранции за малки суми, с надеждата за деблокирането на много повече частен капитал, част от който така или иначе би бил отпуснат за други проекти. Дори 16-те млрд. евро, които се рекламират като "нови пари", са илюзорни. Почти цялата част от сумата е рециклирана от неизразходвани средства от бюджета на ЕС.

Комисията се надява националните правителства да подкрепят инвестиционния план със свои собствени средства. Но шансовете това да се случи, изглеждат малки, когато Германия, най-голямата и платежоспособна страна в еврозоната, говори за изразходването на едва 10 млрд. евро за публични инвестиции в рамките на три години, а дори и тогава, без да отхлаби обещанието си за балансиране на бюджета през следващата година.

Но г-н Юнкер не е единствения виновен за плахостта на плана. Комисията разполага с малко собствени средства. Въпреки че нейният бюджет трябва да бъде по-добре изразходван, тя продължава да отделя нелепите 40% от него за земеделски субсидии, което допринася за по-малко от 1% от БВП на ЕС. Неговото предложение за Европейски фонд за стратегически инвестиции, средството, което трябва да привлече частен капитал, както и разширяването на ЕИБ, може да се окажат стойностни идеи. Въпреки това прокарването на необходимите закони, намирането на подходящите проекти и след това събирането на финансите, ще отнемат месеци, или още по-вероятно години. Така че опитът на Юнкер да представи този пакет като отговор на сегашния застой в икономиката е в най-добрия случай неискрен, а в най-лошия – непочтен. Това също така може да бъде опасно, защото ще предложи на правителствата извинение да продължават с фискалните разходи в момент, когато трябва да правят точно обратното.

По материал на списание The Economist

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27