Изненадващо понижение на индустриалното производство в Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в Индия отчете изненадващ спад през октомври, докато темпът на инфлация достига ново дъно през ноември. В резултат на неблагоприятните икономически събития се промъква и възможният сценарий централната банка да понижи лихвените проценти, така че да подкрепи и насърчи икономическия растеж.

Производството бележи спад от 4,2% спрямо предходната година, след като регистрира повишение от 2,8% през септември. С последните данни очакванията на икономистите за ръст на индустриалното производство от 2,4% остават неоправдани.

Потребителската инфлация се понижи до 4,38% през ноември от 5,52% през октомври, благодарение на спада в цените на храните и горивата, сочат данни на правителството. Понижението на индекса на индустриалното производство е първият регистриран спад за последните седем месеца и най-тежкият за последните три години.

Регистрираните данни могат да допринесат за нарастване на опасенията, че възстановяването на третата по големина икономика в Азия може да загуби набраната до този момент инерция. БВП на страната се разширява с 5,5% през първото полугодие на фискалната година, с което показва признаци на възстановяване през последните две години.

Икономисти и представители на бизнеса в Индия са изпълнени с оптимизъм, че икономиката на страната върви по пътя на растежа, предвид започната политика от новото правителството за приличане на повече инвестиции и облекчаване на бизнес средата.

Многобройните малки стъпки, предприети от правителството на министър-председателя Нарендра Моди подпомогнаха започването на ранно възстановяване на икономиката, но липсата на структурни реформи разочарова много анализатори, които възлагаха големи надежди, а останаха с напразни и неоправдани очаквания.

Публикуваните през октомври данни сочат, че промишленото производство се понижава с 7,6% спрямо предходната година. Това до голяма степен се дължи на 18,6-процентния спад в производството на потребителски стоки.

Въпреки това има и някои позитивни резултати, които се наблюдават при енергийното производство, където е регистриран ръст от 13,3% на годишна база и при минно-добивния сектор с нарастване от 5,2%. 

Поглеждайки към 2015-а година, Индия може да спечели много от международното понижение на цените на енергийните ресурси, което ще насърчи потреблението, намали темпа на инфлация и добави натиск върху централната банка да разхлаби паричната си политика, коментира Бил Адамс, старши икономист на PNC Financial Services Group.

Само преди седмица централната банка запази за пети пореден път основния лихвен процент при текущия размер от 8%, но гуверньорът сподели намерението си, че е възможно намаление на основната лихва в началото на 2015-а година, ако темпът на инфлация продължи да спада. С оглед на настоящите данни не е изключено да видим намаляване на основния лихвен процент още при следващата среща на централните банкери през февруари 2015-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10