Растежът в Индия този път най-вероятно ще е истински

Десетилетната мания на Индия с експанзията на БВП се оказа скъпои злощастно приключение. През последните години, инфлацията нарасна нищо че растежа се забавяше, което наруши счетоводните баланси на корпоративните длъжници, както и на държавните заемодатели.

Министър-председателя Нарендра Моди е прав, следователно, да подчертава реформите, които ще усилят предлагането в икономиката. Мерките, които въведе след поемането на длъжността си през май 2014 не са революционни. Взети обаче заедно, те обещават бавно натрупване на потенциал за растеж в Индия.

Моди се опитва да облекчи недостига от въглища и газ и да опрости строгите трудови закони. Той ухажваше японските и китайските инвестиции, за да поправи инфраструктурата и имаше решителността да обедини многото на брой местни данъци.

Реформите са малки, но свързани. Кампанията на Моди „Произведете го в Индия” се нуждае от сила, но производителите на електричество си стоят без работа при липсата на въглища и газ. По подобен начин, новите данъци за стоки и услуги, които ще заменят местните налози означава, че производителите просто ще бъдат таксувани със стойността, която прибавят към крайното потребление. При условие, че има достатъчно конкуренция, данъка всъщност може да направи всичко по-евтино.

Прибавете и някои странности към неефективната хранителна верига на предлагане в Индия и петте години на двуцифрена инфлация може и да свършат. Последният спад на цената на петрола също помага. Моди вече спря контрола върху цените на дизела. Когато веднъж държавата спре да субсидира напълно енергийното потребление, бъдещите колебания на цената на петрола няма да вредят на обществените финанси.

Инвеститорите обаче ще трябва да бъдат търпеливи. При нарастващите инвестиции, икономиката скоро ще остави зад себе си ръстовете от под 5%. Растежът обаче над 9%, който Индия преживя между 2005 и 2007 няма бързо да се завърне. Световното търсене е слабо, а местните счетоводни баланси са всичко друго, но не и здравословни. Индийските заемодатели се нуждаят от събиране на 200 милиарда долара свеж капитал до 2019 според изчисленията на рейтинговата агенция Фич. Голяма приватизационна промяна остава малко вероятна.

Дори и така, малките реформи ще донесат ползи. Моди убеди банките да отворят милиони нови сметки, което ще проправи пътя на държавата да замени изкривяващите пазара субсидии с директни плащания в брой към бедните.

Всички тези подобрения ще увеличат производителността. Икономическият растеж в Индия този път може и да не е зрелищен, но най-вероятно ще е истински.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27