Напрежение на европейските борси преди третия решителен вот в гръцкия парламент за нов държавен глава

Европейските пазари на акции отварят предпазливо след края на коледните празници, тъй като инвеститорите са нащрек преди днешния трети решителен вот в парламента на Гърция за избиране на нов президент.

Ключовият вот в гръцкия парламент ще стартира по обед (към 12:00 ч.) като резултатите вероятно ще станат ясни към 12:30 ч.

Ако днес номинацията на управляващата коалиция за нов държавен глава в лицето на Ставрос Димас не успее да събере минимум 180 гласа от 300 - местния парламент, това ще доведе до разпускане на законодателния органа на Гърция в рамките на следващите десет дена и до насрочване на предсрочни избори след 30 дена (или за края на януари, или за началото на февруари 2015-а година).

Според последни проучвания на общественото мнение, крайната левица СИРИЗА ще спечели едни предсрочни избори, но може би няма да успее да формира самостоятелно правителство. Това не изключва вероятността за провеждане и на втори кръг от предсрочни избори в края на зимата или началото на пролетта.

Напрежението преди третия решителен вот се пренася на европейските пазари на акции, като в началото на днешната търговия фондовият индекс ATG на борсата в Атина бележи спад с над 8 процентни пункта.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се колебае около неговото ниво на затваряне преди коледните празници, докато немският индекс DAX се понижава с 0,70% отчасти като реакция на коментарите през уикенда на шефа на Бундесбанк Вайдман и на германския финансов министър Шойбле против идеята на ЕЦБ да стартира покупки на държавни облигации (програма за "количествени улеснения"). Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,03%, а британският индекс FTSE100 - с 0,11%.

В очакване на гръцкия вот най-солидно понижение бележат борсите от т.нар. "периферия" на еврозоната, като италианският фондов индекс MIB пада с 1,13%, а испанският индекс Ibex-35 - с 1%.

Днешното предпазливо до негативно настроение на европейските инвеститори е факт въпреки поредното възходящо движение на "Уолстрийт" в края на миналата седмица до нови рекордни върхове. В петък индексът на "сините чипове" DJIA затвори с повишение от 0,13% до 18053,71 пункта, докато "широкият" индекс S&P500 се повиши с 0,33% до 2088,77 пункта. По-рано през деня и двата важни американски индекса удариха рекордни исторически върхове съответно от 18103,55 и от 2092,70 пункта. Технологичният индекс Nasdaq приключи петъчната търговия с повишение от 0,7% до 4806,86 пункта, след като по-рано през деня поскъпна до нов 14-годишен връх от 4814,95 пункта.

По-рано днес азиатските борси се движеха разнопосочно като японският индекс Nikkei затвори с понижение от 0,5% след новина за заразен японец със смъртоносния вирус "Ебола". Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,04%, докато китайският индекс Shangai Composite се повиши с 0,37%, а индексът Hang Seng скочи с 1,82% след информация, че Централната банка на Китай ще позволи депозитите на небанковите финансови институции в страната да се включат в техните резерви. Целта на тази мярка е да се повиши кредитирането и да се подкрепи настоящия относително слаб растеж на втората по сила световна икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27