Шефът на Еврогрупата Дейселблум предупреди Гърция преди важните избори в неделя

Шефът на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Йерун Дейселблум заяви за онлайн изданието на "Шпигел", че Гърция трябва да приеме правилата на еврозоната, ако иска да остане в единния валутен съюз.

Повод за това негово предупреждение дават изявленията на гръцката крайна левица СИРИЗА, която води убедително според всички социологически проучвания преди неделните избори в страната, че тя желае Гърция да остане в еврозоната, но в същото време настоява да се сложи край на политиката на строги икономии, наложена по силата на международната спасителна програма на ЕС и МВФ.

В интервюто за "Шпигел" Дейселблум отбеляза, че всички водещи политици в Гърция са заявили, че искат да запазят еврото. Ако твърдите това, ще трябва да приемете правилата и постигнатите споразумения. Това също така означава, че всяка страна, която се нуждае от подкрепа за финансиране на икономиката и на публичните си разходи, трябва да се придържа към тези условия, посочи шефът на Еврогрупата. Той добави, че не може да се работи, ако дадена страна просто иска кредити, без да изпълнява серия от условияДейселблум също така каза, че всяко едно гръцкото правителство ще зависи от бъдещата подкрепа на останалите страни от еврозоната.

Междувременно лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви на митинг в Атина, че краят на "националното унижение" на Гърция наближава, визирайки проучванията на общественото мнение, които показват, че неговата партия продължава стабилно да води в общественото доверие само три дни преди изборите на 25-и януари.

Според последно проучване на агенция Prorata, разликата между СИРИЗА и сега управляващата партия "Нова демокрация" вече набъбва на цели 8% (спрямо останалите проучвания, сочещи разлика между 3% и 5%), като за крайната левица биха гласували 33,5% от гърците.

Ципрас също така призова гърците да дадат на СИРИЗА категорична победа на изборите в неделя, за да може страната да остави зад гърба си четирите години на строги икономии, съгласно условията на спасителния план на ЕС и МВФ.

Участниците на финансовите пазари продължават да следят внимателно предстоящите в неделя избори в Гърция, опасявайки се, че ако партията на Ципрас поеме властта в страната, това може да предизвика сблъсък с Европейския съюз и Международния валутен фонд и да доведе страната до ръба на фалита, като я принуди да излезе от еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10