Снощи Еврогрупата не взе решение за Гърция и насрочи технически преговори за сряда

Еврогрупата приключи вчерашната си среща без постигане на конкретно решение и заяви, че Гърция няма време за губене за да очертае как планира да проведе необходимите реформи чрез които да приключи успешно настоящата спасителна програма за 240 млрд. евро. Финансовите министри от еврозоната се споразумяха единствено за стартиране от днес (сряда) на технически дискусии в Брюксел между финансови експерти от Атина и международните кредитори от т.нар. "Тройка", надявайки се това да доведе до отблокиране на финансирането за Гърция.

Изразявайки разочарование от бавния темп на гръцкото правителство досега, президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи след снощната среща, че е било загубено твърде много време и че няма да има скорошно предоставяне на средства на Атина без доказателство за успешно прилагане на реформи в съгласие с Европейската Комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Ние вече прекарахме две седмици в пълна загуба на време. Трябва да имаме споразумение за това, което ще направим и какво очакваме да представи гръцкото правителство през следващите четири месеца. Вторият етап е самото изпълнение. Не може да има разговори за ранно изплащане на средства, ако нямаме споразумение или изпълнение на поетите ангажименти, заяви Дейселблум на пресконференция след края на срещата на Еврогрупата.

Само ако Гърция успее да докаже пред своите партньори, че може да изпълни договорените реформи с институциите на Тройката, едва тогава ще започнат преговори за предоставяне на Гърция на траншове от останалите средства по настоящата спасителна програма, които са за около 7 млрд. евро.

Ако имаме цялостно споразумение и е в ход изпълнението на поетите договорености, ще бъда готов да обсъдим отпускането на необходимите средства на части, допълни Дейселблум.

Все пак на снощната среща на Еврогрупата беше постигнат известен компромис, според който от сряда ще стартират преговори в Брюксел между гръцки финансови експерти и кредитните институции на Атина в лицето на ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Тези преговори ще бъдат подкрепени от международен екип, работещ в Атина, който ще получава и ще проверява необходимата информация на място.

До сега гръцкото правителство настояваше, че повече няма да преговаря с "Тройката", тъй като трите институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) са анатема за мнозинството гърци, които ги свързват с масивни съкращения на публичните разходи. То също така заяви, че няма да търпи "неприятните" външни инспекции в Атина.

Поради това сега Еврогрупата определя досегашната "Тройка" като "институциите", които да преговарят и които ще бъдат базирани в Брюксел, а не в Атина. Министрите от еврозоната посочват, че не желаят "семантика" да попречи на пътя на преговорите, които имат за цел да предотвратят фалита на Гърция и евентуалното излизане на страната от единната валута.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис многократно настояваше, че с Тройката е свършено. След края на вчерашната среща на Еврогрупата той заяви, че длъжностните лица от институциите в Атина ще предоставят цялата информация, която е необходима и добави: Идеята на посещенията на Тройката, включващи заговори на технократите от трите институции при посещения в нашите министерства и опитите за изпълняване на провалени програми вече са минало.

Остава да се види колко бързо ще вървят новите преговори, стартиращи от днес. Споразумението на Еврогрупата от миналия месец направи възможно отпускането на допълнителни средства преди изтичане на настоящата програма на ЕС в края на юни, но само при условие, че Гърция успее да премине финалната серия от тестове за реформиране на икономиката, за да се справи с огромните си дългове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10