Жилищните продажби в Китай регистрират понижение от 16,7%

Китай - знаме

Жилищните продажби в Китай спадат с 16,7% през първите два месеца на 2015-а г.

Жилищните продажбите достигат 498.3 млрд. юана (79.6 млрд. долара), записвайки по-слаб резултат спрямо ръста от 598.5  млрд. юана през 2014-а г., сочат данни на националното статистическо бюро. Жилищните продажби в Китай през декември достигат 938 млрд. юана, като за цялата 2014-а г. регистрират понижение от 7,8% до 6,24 трлн. юана.
Инвестициите в недвижима собственост спаднаха до 878,6 млрд. юана през първите два месеца на 2015-а г. спрямо ръста от 19,3% за същия период на миналата година. За 2014-а г. инвестициите в недвижима собственост се повишиха с 10,5% до 9,50 трлн. юана.
Политическите лидери в Китай се опасяват, че устойчивият негативен тренд на жилищния пазар може да окаже по-голямо отражение върху икономическо състояние на Китай. Паричните власти понижиха лихвените проценти на два пъти, както и процента на минималните резерви, които търговските банка са задължени да държат в централната банка. Съответните ходове бяха предприети с цел насърчаване на икономическата активност и подобряване състоянието на жилищния пазар.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10