Английската централна банка се безпокои от поскъпващия паунд и от прекалено ниската инфлация във Великобритания

Оповестената днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка (АЦБ), проведено в началото на месеца (на 4-ти и 5-и март), показва, че решението за запазване на британската основна лихва в рекордно дъно от 0,5% беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа). С пълно единодушие е било взето и решението за запазване на "замразената" програма на банката за "количествени улеснения" в размер от 375 млрд. паунда.

Днешната стенограма обаче показва, че английските централни банкери са притеснени, че поскъпващата британска лира рискува да доведе до продължителен период на прекалено ниска инфлация в Обединеното кралство. Това от своя страна може да послужи като спирачка пред очакваното от финансовите пазари първо повишение на британските лихви в началото на следващата година.

Британските централни банкери са загрижени, че неотдавнашното поскъпване на лирата-стерлинг, по-специално спрямо еврото, може да продължи и занапред, отчасти поради решението на Европейската централна банка да стартира мащабна програма за покупки на активи, целяща да съживи икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

От началото на март британската лира поскъпна с 2,5% спрямо валутите на основните търговски партньори на Великобритания и с цели 4% спрямо еврото, като пазарните контакти на АЦБ предполагат, че този ръст би бил дори още по-голям, ако я нямаше несигурността по отношение на резултата от общите парламентарни избори на Острова в началото на май, показва стенограмата от последното заседание на банката.

Въпреки че паричната политика в страната и в чужбина е само един от многото фактори, които са повлияли на валутния курс, особено в краткосрочен план, съществува риск, че разнопосочните тенденции на паричните политики, както и по-силни перспективи за икономически растеж в Обединеното кралство, отколкото в еврозоната, могат да продължат да оказват възходящ натиск върху обменния курс на британската лира, посочва АЦБ.

По-силният паунд рискува да понижи рязко цените на стоките и услугите, внесени във Великобритания и това може да удължи срока, в който годишната инфлация ще остане под целевото ниво на АЦБ от 2%, заключават английските централни банкери. Годишната инфлация в страната беше на ниво от едва 0,3% през януари и се очаква да се потопи под нулата през идващите месеци, преди да започне отново да нараства през следващите две години.

Всичките девет членове на АЦБ са съгласни, че е по-вероятно банката да започне да повишава основната британска лихва през следващите три години.

Стенограмата на АЦБ и смесеният доклад за пазара на труда във Великобритания предизвикаха нова вълна от продажби на британски лири на валутния пазар. Паундът се понижи с 0,45%, падайки до ново 57-месечно дъно от 1,4657 долара (най-ниско ниво от юни 2010-а година), докато единната европейска валута задълбочи своята възходяща корекция от последните дни, поскъпвайки с 0,74% към 10-дневен връх около 0,7237 британски лири, след като на 11-и март еврото се срина до 0,7014 паунда (най-ниско ниво от ноември 2007-а година).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10