ЕЦБ oдобри поредно повишение на Механизма за спешна ликвидност (ELA) за гръцките банки до малко над 71 млрд. евро

Днес Управителният съвет на ЕЦБ е взел решение за поредно повишение на тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA) чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната.

Европейската централна банка повиши общият размер на фонда за спешна ликвидност до 71,1 млрд. евро от предишен таван на ELA в размер на 69,8 млрд. евро, заяви източник от банката, цитиран от агенциите Ройтерс и Блумбърг.

По същото време стана ясно, че еврозоната не е стигнала до окончателно решение по искането на гръцките власти за връщане в страната на 1,2 млрд. евро от средствата в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). На днешната среща на така наречената "Работна група" от технически служители на еврозоната (Euro Working Group), която подготвя заседанията на Еврогрупата, не се е стигнало до окончателно решение по този въпрос, като официалните европейски представители са се съгласили, че Гърция няма законово право да настоява да получи тази сума.

От фонда EFSF посочиха, че еврозоната ще трябва да продължи да обмисля в бъдеще как да отговори на искането на гръцките власти.

Властите в Атина твърдят, че през миналия месец са върнали "погрешка" 1,2 млрд. евро от средства в размер на общо 10,9 млрд. евро, които не са били използвани за рекапитализация на гръцките търговски банки през Европейския фонд за финансира стабилност по време на дълговата криза в еврозоната. Правителството на Ципрас се надява, че оторизираните европейски власти ще признаят тази "грешка" и фондът EFSF ще върне на страната 1,2 млрд. евро.

По-рано днес от германското министерство на финансите заявиха, че не виждат причина за отпускане на Гърция на тези 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност. Не виждаме причина за подобно действие, заяви говорителят на министерството Мартин Ягер, добавяйки, че средствата от фонда EFSF са били достъпни за Гърция през миналата година като предпазна мярка по време на проведения тогава банков стрес тест, но тези средства в крайна сметка не са били необходими.

Той също така каза, че през миналия месец, когато финансовите министри от еврозоната удължиха с четири месеца настоящата спасителна програма за Гърция, те са решили да трансферират тези пари обратно към фонда EFSF в Люксембург, където те ще бъдат на разположение за рекапитализация на гръцките търговски банки, ако има такава необходимост в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гърция ще остане без налични средства до средата на април

Агенция Ройтерс съобщи, че Гърция ще остане без пари до 20-и април, ако до тогава не получи свежа финансова инжекция от своите международни кредитори. Страната има налични средства за по-малко от месец, за да покрие предстоящи дългови плащания, заяви за..

публикувано на 25.03.15 в 14:37

ЕЦБ е поискала от гръцките банки да се въздържат да купуват гръцки държавни облигации

Европейската централна банка е инструктирала големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки свои източници, запознати с въпроса. Този ход вероятно ще окаже..

публикувано на 25.03.15 в 10:49

Шансовете за излизане на Гърция от еврозоната се повишават, прогнозира британският финансов министър

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че шансовете за излизане на Гърция от еврозоната са се повишили и предупреди, че ако това се случи, би било доста травмиращо. Според него е било грешка, че на времето Гърция се е присъединила към..

публикувано на 25.03.15 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10