Гърция изпрати нов списък с реформи на еврозоната

В сряда Гърция представи пред властите в еврозоната нов списък с икономически реформи, който оценява, че мерките могат да съберат 6 млрд. евро тази година. Това досега са най- големите усилия на безпаричното правителство да отключи замразените 7.2 млрд. евро по спасителния заем, преди да банкрутира.

Документът от 26 страници разчита да се справи с укриването на данъци и измами и да повиши по- голямата част от приходите. Това включва 875 млн. от одити и офшорни банкови трансфери и 600 млн. от нова лотарийна схема, целяща да накара потребителите да изискват касови бележки.

Тонът на разговорите между Атина и международните инспектори по спасителния план- ЕЦБ, ЕК и МВФ, се подобри през последните дни, като гръцки длъжностни лица изразиха надеждата, че ще успеят да постигнат споразумение относно мерките още следващата седмица.

„Главната цел на документа е, на първо място, да отключи краткосрочното финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да посрещне своите непосредствени задължения” пише в краткото въведение на документа. „Република Гърция се смята за горд и неотменен член на Европейския съюз и еврозоната”.

Внасянето на документа дойде, след като предишните усилия, изпратени на инспекторите в петък, получиха равнодушен отглас от властите в еврозоната, които заявиха, че липсват подробности и съдържателност. Разговорите за първоначалния документ се прекъснаха във вторник без да бъде постигнато съгласие и служителите заявиха, че няма голям шанс да бъдат подновени без по- голямо сътрудничество от страна на Атина.

Въпреки подобрената атмосфера, няколко служители на ЕС заявиха, че не очакват сделка преди следващото събиране на финансовите министри на еврозоната в Рига на 24 април. Някои служители продължават да са обезпокоени, че Атина няма достатъчно средства да извърши плащането от 450 млн. евро към МВФ на 9 април, но гръцки служители настояват, че ще успеят да съберат сумата.

Групата от 19 заместник- министри от еврозоната вчера обсъди новите реформи по телефона, но това не доведе до особен прогрес. Един високопоставен служител заяви, че новият документ се счита за недостатъчен. :Не виждам никакъв шанс за каквото и да е споразумение преди Рига” заяви той.

Макар документът да бележи поредното усилие на Атина да изпълни изискванията на еврозоната, мерките са подобни на първоначалния документ от петък и не уреждат няколко въпроса, които инспекторите настояват да бъдат уредени, включително преразглеждане на гръцката пенсионна система и по- голяма либерализация на пазара на труда.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10