Огромни плащания на Apple към акционерите заради огромния ръст в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епъл не успява да изплати достатъчно бързо парите, които раздава. Производителят на Iphoneна стойност 760 милиарда долара добави нови 50 милиарда долара към плановете си за обратни изкупувания. Добавете и нарасналите дивиденти и общия размер който ще отиде обратно към акционерите между 2012 и 2017 е равен на умопомрачителните 200 милиарда долара.

Цифрите за първото тримесечие на тази година показват, че Китай е задминал Европа като втория най-голям пазар на Епъл след ръст в региона от 71%. Изпълнителният директор Тим Кук е пред опасност да бъде критикуван за връщането на пари прекалено бавно.

Докато повече внимание се отделя на новия часовник, съдбата на Епъл все още е в голяма степен свързана с Iphone. Невероятно успешното приспособление сега се равнява на около 70% от продажбите и на повече от печалбите. Компанията продаде с 40% повече отколкото през първото тримесечие на миналата година, което доведе до 27% общ растеж на Епъл. Уредът завзема дял от конкурентите на всички световни пазари, но се представя изключително добре в Азия и нововъзникващите пазари като не му се отразява дори и силата на долара.

Големите печалби на Iphone увеличиха оперативните печалби на Епъл с 1.5% до 31.5% за тримесечието. Този резултат беше забележителен поток от пари в хазната на компанията. Парите в брой и инвестициите се равняваха на 28 март общо на 194 милиарда долара. Ако те са в банкноти от 100 долара ще тежат 2000 тона. Срещу това има само 40 милиарда долара дългосрочен дълг.

От тук като следствие идва и плана за обратно изкупуване и дивидентите. Инвеститорите може би ще са повече от доволни, но скоро ще започнат да ръмжат за повече. В края на краищата допълнително оповестеното обратно изкупуване едва поглъща последните две тримесечия от паричните потоци на Епъл.

Тим Кук беше оптимистично настроен за Китай и харесването на Iphone от появяващата се средна класа в страната. Да не споменаваме, че компанията твърди, че близо 100% от клиентите са доволни от телефона. Ако всичко наистина върви толкова добре в Китай, изплащанията на Епъл ще дойдат по-малки от нужното, а акционерите ще искат от Kук още повече пари.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27