Изявлението от априлското заседание на Фед

Информацията, получена от последното заседание на Федералния комитет по отворените пазари през март, предполага, че икономическият растеж се е забавил през зимните месеци, което отчасти отразява временни фактори. Темпът на нарастване на заетостта е отслабнал, а нивото на безработица е останало стабилно. Набор от индикатори за пазара на труда показва, че недоизползването на трудовите ресурси е останало бе промяна. Ръстът на разходите на домакинствата е намалял, а реалните доходи на домакинствата са нараснали силно, донякъде отразявайки по- ранните спадове в цената на енергията, докато потребителските настроения остават високи. Бизнес инвестициите са омекнали, възстановяването на жилищния сектор е останало бавно, а износът е намалял. Инфлацията продължава да е под целевото ниво на Комитета, отчасти отразявайки по- ранните спадове в цената на енергията и падащите цени на неенергийния внос. Пазарните мерки за компенсиране на инфлацията остават ниски, а тези, базирани на проучвания за дългосрочните очаквания остават стабилни.

В съответствие с мандата си, Комитетът се опитва да насърчи максималната заетост и ценовата стабилност. Въпреки че ръстът на производството и заетостта се забавиха през първото тримесечие, Комитетът продължава да очаква, че с подходящата политика, икономическата активност ще се разшири с умерени темпове, като показателите за пазара на труда ще продължат да се движат към нивата, които Комитета смята, че съответстват на мандата му. Комитетът продължава да вижда рискове за перспективите на икономическата активност и пазара на труда като почти балансирани. Очаква се инфлацията да остане близо до неотдавнашните си ниско нива в краткосрочен план, но Комитетът очаква тя постепенно да нарасне до 2% в средносрочен план, докато пазарът на труда се подобрява допълнително, а преходните ефекти от спада на цените на енергията и вноса отминават. Комитетът продължава да следи отблизо развитието на инфлацията.

В подкрепа на постоянния напредък към максимална заетост и ценова стабилност, Комитетът днес потвърди становището си, че сегашния диапазон на лихвата по федералните средства от 0 до ¼% остава  подходящ. При определяне на това колко дълго да се запази този целеви диапазон, Комитетът ще оценява напредъка, както реализирания, така и очаквания, към своите цели за максимална заетост и 2% инфлация. При тази оценка ще бъде взет под внимание широк спектър от информация, включително мерките за условията на пазара на труда, индикаторите за инфлационен натиск и четенията на финансовите и международни развития. Комитетът очаква, че ще бъде подходящо да се повиши целевия диапазон на лихвата върху федералните средства, когато бъде видяно допълнително подобрение на пазара на труда и е относително сигурно, че инфлацията ще достигне целта от 2% в средносрочен план.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10