Може ли Италия да подкрепи зараждащото се възстановяване

Снимка: Архив

По време на посещението си на Барак Обама във Вашингтон миналата седмица, Матео Рендзи, министър- председателят на Италия, направи една приказна аналогия за третата най- голяма икономика в еврозоната. „Твърде дълго нашата икономика бе като спящата красавица”, заяви той. „Но ние сме тук, за да я събудим”.

Тази седмица италианците най- накрая получиха солидни доказателства, че тяхната страна се събужда от дрямката. БВП нарасна с 0,3% през първото тримесечие, което може да изглежда скромно, но в действителност това са най- добрите резултати за тримесечие за последните 4 години. Въпросът е дали това зараждащо се възстановяване може да се поддържа. Ето някои неща, за които трябва да се следи:

Увеличението на изходящата продукция с 0,3% през първото тримесечие бе забележителен пробив на негативната тенденция. Италианският БВП не беше нараствал изобщо от средата на 2013, а не се представя добре от 2011. Но тази седмица беше важна повратна точка, защото показа, че скорошната сила на „меките”, или базирани на проучвания икономически индикатори, като например потребителското и бизнес доверието, не са далеч от истината както досега. Вместо това данните се отразяват и при реалните, или „твърди”,икономически данни, като БВП. През следващите няколко седмици и месеци ще бъде ключово да се прецени дали тази тенденция се запазва или се изчерпва.

В по- голямата си част италианската икономика, както останалата част от еврозоната, бе подкрепяна от външни фактори. Ниските цени на петрола дадоха на домакинствата по- голям разполагаем доход, а спадът в цената на еврото подкрепи износителите, които са важна част от италианския бизнес. Програмата за количествени облекчения на ЕЦБ също помогна да се задържат ниски лихвените проценти, което вероятно е насърчило заемането. Но все още има съмнения относно способността на икономиката да стои сама на крака, особено ако тези фактори започнат да се променят, както частично се случи през последните няколко седмици.

Пазарът на труда в Италия обаче не бе в съответствие с оптимистичните икономически настроения през последните месеци. В действителност безработицата отново нарасна до 13% през март, реализирайки втория си пореден месец на покачване. Безработицата сред младежта, която е около 40%, също нарасна. Данните учудиха икономистите, тъй като те не се дължат на нарастване на работната сила, защото много от отказалите се да си търсят работа хора са се завърнали с надеждата, че това вече е възможно, което би било характерно за ранните етапи на възстановяването. Вместо това увеличението се дължи на спад в броя на заетите лица и увеличение на броя на безработните. Това донякъде може да бъде обяснено с това, че заетостта е изоставащ индикатор, но в крайна сметка безработицата трябва да започне да спада последователно и то поради правилните причини.

Не на последно място е и политическата стабилност. Засега изглежда, че г-н Рендзи не е изправен пред сериозни заплахи от някоя от другите партии. В съчетание с неговата програма за подпомагане на бизнеса и икономическите реформи, това вероятно е създало по- добра среда за предприятията да влагат своите средства в нови проекти.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10