Английската централна банка очаква ускоряване на британския икономически растеж през второто тримесечие

Оповестената днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка (АЦБ), проведено на 11-ти май, показва, че решението за запазване на британската основна лихва в рекордно дъно от 0,5% беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа). С пълно единодушие е било взето и решението за запазване на "замразената" програма на банката за "количествени улеснения" в размер от 375 млрд. паунда.

Двама от членовете на банката (най-вероятно Мартин Уил и Йън Маккафърти), които през миналата година настояваха за повишение на лихвите, за да се ограничи повишението на инфлацията в страната, обаче са отбелязали, че дискусиите на последното заседание на АЦБ са били "прецизно балансирани" между това да бъде вдигната основната британска лихва и тя да бъде запазена без промяна, показва днешната стенограма.

Британските централни банкери очакват ускоряване на икономическия растеж на Острова през второто тримесечие след слабия старт на годината, тъй като падащите цени на храните, енергията и на останалите стоки ще повишат доходите на домакинствата и ще подислят потребителските разходи.

АЦБ прогнозира повишение на БВП през второто тримесечие с 0,7% на тримесечна база след анемичен растеж с 0,3% през периода януари - март, като в същото време очаква възходяща ревизия на данните за първото тримесечие до растеж с 0,5 процентни пункта.

Централните банкери считат, че настоящата слаба инфлация във Великобритания ще бъде само временно явление и предполагат, че тя "ще се ускори съществено" към края на годината и ще се върне към целевото ниво от 2% в началото на 2017-а година с оглед по-бърз растеж на заплащането на труда и възстановяване на петролните цени.

Междувременно Английската централна банка отчита като основни рискове пред Великобритания способността на САЩ и еврозоната да запазят тяхното икономическо възстановяване, продължаващото забавяне на китайския икономически растеж, както и все още неясния изход на "гръцката криза".

Британската лира поскъпна слабо, тъй като инвеститорите реагираха позитивно на днешната стенограма от последното заседание на АЦБ, проведено на 11-ти май. Трябва обаче да се има предвид, че на 13-ти май беше оповестен последния т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад", в който Английската централна банка намали прогнозите си за растежа на британската икономика през следващите две години и това би трябвало да ограничи опитите за по-сериозно поскъпване на паунда.

Британската лира поскъпна до часови връх за деня от 1,5535 долара, след като вчера падна рязко до 8-ндевно дъно около 1,5447 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10