Гърция се нуждае от нови избори

Повечето сценарии за Гърция са мрачни. Страната може да фалира, да въведе контрол върху движенията на капитали, принудително да обърне депозитите на спестителите в банков капитал, да напусне еврото и т.н. Все още обаче има шанс нещата да не приключат толкова лошо. Всички които ги е грижа за Гърция, започвайки с премиера Алексис Ципрас, трябва да работят упорито за възможно най-малко лошо развитие.

Това изисква от Ципрас не само да връща думите си, а да свика нови избори. Времето е сурово, имайки предвид серията от плащания, които Атина трябва да прави към МВФ и ЕЦБ през следващите три месеца.

Важната първа стъпка за Гърция е да се споразумее за краткосрочен заем с кредиторите си, за да отключи помощи от 7.2 милиарда евро и да избегне фалита, който иначе ще се появи следващия месец. Тъй като двете страни са много далеч от съгласие няма да е лесно. От друга страна Ципрас заявява, че се надява на споразумение. Това може би индикира, че най-накрая е готов да направи отстъпки.

Най-важната е за пенсиите. Гръцката система е неудържима, най-вече заради големия брой изключения, които позволяват на хората да вземат пенсии дълго преди официалното достигане на пенсионна възраст. Кредиторите задължително не трябва да отстъпват по този въпрос.

От друга страна, еврозоната и МВФ трябва да бъдат готови на компромиси при реформите на трудовия пазар. Те са прави да настояват, че Гърция не трябва да премахва промените, които подобряват конкурентоспособността, но в същото време не е нужно да се премахва и още от защитеността на работниците.

Приемайки, че бързо споразумение може да бъде постигнато остават още три въпроса. Дали Ципрас може да убеди радикалната лява Сириза да подкрепи споразумението, как Атина ще бъде финансирана докато разработва през лятото дългосрочни споразумения с кредиторите и как Гърция и кредиторите се подготвят да се споразумеят на много годишна сделка, която ще изисква нови реформи и вероятно нови заеми от около 50 милиарда евро.

Свикването на втори избори е най-добрия начин за отговор на тези въпроси. Това ще даде възможност на Ципрас да удари хардлайнерите в неговата партия. Като си осигури мандат от гръцкия народ за преговори за нова дългосрочна програма от заеми, това ще даде на кредиторите по-голяма увереност, че Атина ще следва ангажиментите си. Това от своя страна ще направи по-лесен потока на пари и сега и в бъдеще.

Ако Ципрас не се обърне към народа ще бъде трудно на кредиторите да му се доверяват на обещанията. След последните четири месеца на прекъсвани разговори, те се опасяват, че Ципрас просто ще вземе парите и няма да въведе промените.

Европейските правителства, начело с Германия, ще имат трудности да убедят парламентите си да одобрят нови заеми за над 50 милиарда евро за Гърция. МВФ също няма да иска да участва. Ако така стане няма как да се съгласи на участие и германския парламент.

Нови избори, при които Ципрас съобщи на гръцкия народ, че ще трябва да направи компромиси, за да се спаси нацията, ще променят всичко това. Имайки предвид, че искат да останат в еврозоната и че опозицията е неорганизирана, премиера има всички шансове да спечели мнозинство.

Най-доброто време за нови избори вероятно е юли, след като краткосрочно споразумение е постигнато, но преди преговорите за дългосрочно да са започнали сериозно.

При този сценарий, Ципрас ще се съгласи на непопулярни мерки сега и ще ги прекара през парламента. Някои хардлайнери вероятно ще се бунтуват, което означава, че Ципрас ще се нуждае от подкрепата на опозицията, за да оцелее. Кредиторите ще отпуснат останалите от текущата програма 7.2 милиарда евро. Тъй като обаче това не е достатъчно за Гърция да преживее лятото, ЕЦБ ще позволи на банките в страната да купуват повече правителствени облигации от правителството.

След това Ципрас може да свика избори. Тъй като е минала по-малко от година след изборите през януари, при гръцкото законодателство той може да избира кои кандидати от неговата партия трябва да се съревновават. Така той ще може да се отърве от бунтовно настроените и вероятно те ще избягат създавайки тяхна нова крайно лява партия.

Ето защо нови избори са за предпочитане пред референдум. За последното се застъпи германския финансов министър Волфганг Шойбле като начин за осигуряване на нов мандат. При него Ципрас обаче ще бъде в хватката на същите парламентаристи.

След нови избори могат да бъдат завършени преговорите за нова спасителна програма. При подкрепа за Ципрас от по-умерени парламентаристи, кредиторите ще са готови не само да дадат повече пари в замяна на реформи, но също и да отпишат от част от огромните дългове на Гърция.

Такъв сценарий изглежда като приказка, но е от малкото, който избягва лош край.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10