Войната на изток опустошава икономиката на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отстрани до пътя за Вухлехирск, ограден с изоставени окопи и демонтирани барикади, стоят и празните изкопи на изоставената въглищна мина.  Тя е била наводнена преди няколко месеца, когато електричеството е било спряно, след като подкрепяните от Русия сепаратисти са изтласкали украинските войски извън града.

„Сега няма работа” заяви Олег Неледва, глава на новата самопровъзгласена администрация на града. „Трябва да изпомпаме водата отново и да стартираме мината” добави той, въпреки че не можа да каже кога е вероятно това да се случи.

Никъде другаде дълбочината на икономическия колапс на Украйна не е толкова явна, колкото на местата като Вухлерхирск, град, някога населяван от 8 000 души и разположен на 60 километра североизточно от Донецк. По време на боевете преди три месеца, поради масовата кампания за превземането на близкия железопътен център Дебалтсеве, „нито една сграда не беше пощадена”, казва г-н Неледва.

Жителите се опитват да възстановят живота си, готвейки супа в останалите без покриви руини. Но мълчаливата въглищна мина, която преди е осигурявала работа на 800 души и индиректно е осигурявала препитание на още хиляди, е символ на мащабите на предизвикателството, което представлява възстановяването на разбитата икономика на изток.

На връщане към Донецк могат да се видят още много такива места. Освен Вухлерхирск се виждат обширни области от слънчогледови полета, които не са ожънати миналата година и стоят изгорени от слънцето.

В покрайнините на града пустее и завода, в който те са били преработвани в олио, на което Украйна бе водещ производител. Той бе ударен от снаряди миналото лято. Пазачът на близкия металургичен завод в Донецк казва, че стоманодобивните комбинати, които преди са изнасяли продукция за 43 държави, сега „работят на 10% мощност, когато изобщо работят”.

Спорадичните обстрели причиняват чести спирания на работата на големия завод Avdiivka Coke, жизненоважен доставчик за стоманената индустрия в страната, който, поне засега, е под украински контрол на северозапад от Донецк.

Поради частичните примирия на места от средата на Февруари, чак сега може да се види истинският мащаб на щетите на изток. Това помага да се обяснят много по- слабите от очакваното данни за спад на украинския износ от 17,6% през първото тримесечие и това защо има малко признаци на подобрение въпреки временните примирия.

Арсений Ятсенюк, министър- председателя на Украйна, заяви, че данните за първото тримесечие са „потресаващи”. Министърът на икономиката, Айварас Абромавициус ги нарече „ужасяващи”.

Бул Тренд Трейдър


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10