Янис Варуфакис: Кредиторите на Гърция не желаят споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис "скастри" международните кредитори на страната в интервю, публикувано снощи само часове след негова официална срещна с терманския финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин.

За берлинския ежедневник Der Tagesspiegel Варуфакис заяви, че споразумението между кредиторите на Гърция от миналата седмица не е помогнало за техните преговори с властите в Атина и вместо това е имало за цел да подкопае напредъка, постигнат през последните месеци, след като съществуващата спасителна програма за страната беше удължена в края на февруари с още четири месеца (до 30-и юни).

Подобно предложение може да направи само човек, който наистина не иска да се стигне до споразумение, заяви в прав текст гръцкият финансов министър.

Цялото сближаване на позициите, което беше постигнато през последните месеци, беше преобърнато с главата надолу, отчасти благодарение на германския канцлер Ангела Меркел, добави Варуфакис.

Той също така отбеляза, че Гърция вече е направила "големи отстъпки", съгласявайки се с повишение на данък добавена стойност (ДДС) и поемайки ангажимент за първичния бюджетен излишък, и сега е време да се задвижи и другата преговаряща страна.

Варуфакис поднови своите призиви за замяна на гръцкия държавен дълг, отбелязвайки , че ние не искаме единствено допълнителна помощ в евро. Той продължава да настоява, че дългът на Гърция към институциите, известни преди време като "Тройката", трябва да бъде пренасочен към Европейския механизъм за стабилност (ESM) и плащанията по дълга трябва да бъдат обвързани с икономическата производителност на страната (в зависимост от БВП на Гърция).

Докато не обсъдим това, а именно облекчаване на дълга и инвестиционна програма, нищо няма да стане с преговорите. Ние няма да подпишем каквото и да споразумение без наличието на подобно дългово облекчение, подчерта Варуфакис.

След вчерашната си среща с Шойбле Варуфакис направи изявление, в което посочва, че с германския финансов министър имахме дълъг продуктивен разговор.

Има трудни моменти за Европейския съюз и за еврозоната в частност и е задължение на избраните политици да поемат своята отговорност на по-високо ниво, за да се опитаме да постигнем споразумение, което е абсолютно задължително за целостта на еврозоната, абсолютно важно за Европейския съюз и това е исторически дълг, който не можем да отменим, посочи Варуфакис след срещата си с Шойбле.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е получила от Гърция нови предложения за реформи в опит за постигане на споразумение, което да доведе до размразяване на спешната финансова помощ за Атина.

Според европейски официален представител първоначалните гръцки предложения бяха направени през миналия четвъртък. Днешните нови предложения имат за цел да изгладят съществуващите различия между кредиторите и властите в Атина относно важни спорни въпроси като реформа в данък добавена стойност (ДДС).

Агенция Market News International обаче съобщава, че в новите планове на Гърция има "някои промени", но основните предложени са почти същите, както тези от преди седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10