САЩ: Благодарение на МВФ вече могат да бъдат обсъдени "контурите" на облекчаване на гръцкия дълг

Високопоставен представител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че благодарение на последния доклад на МВФ, показващ, че обслужването на дълга на Гърция е неустойчиво, вече могат да бъдат обсъдени "контурите" на облекчаване на дълговата тежест, въпреки че този важен въпрос все още не е предрешен.

Пред група репортери представителят на финансовото министерство каза:

Преди две седмици дискусията за това, дали изобщо преструктурирането на дълга да бъде поставена на масата на преговорите, беше много по-различна, отколкото е днес. Сега въпросът е под каква форма да стане това и какъв да е размерът на дълговото преструктуриране.

Не казвам, че ще е лесно и може би ще трябва да има съществени промени в матуритета (сроковете за падеж на гръцки дълг), в лихвения процент и колко дълго време ще бъдат извършвани съответните плащания.

В същото време Гърция е изправена пред сериозно предизвикателство да получи по-късно днес парламентарно одобрение за втория пакет от обещаните на кредиторите реформи.

Дискусиите около следващата спасителна програма за страната вече се преместват на техническо ниво. Мисля, че дискусията относно каквото и да е преструктуриране на дълга със сигурност ще изисква политическо одобрение от всички преговарящия страни, посочи американското длъжностно лице и в същото време отново подчерта, че облекчаването на гръцкия дълг вече се превърна от една забранена досега тема във важен въпрос, който ще бъде поставен на масата на преговори.

Коментарите от финансовото министерство на САЩ са факт, след като през миналата седмица МВФ представи свой доста влошен последен анализ за устойчивостта на гръцкия дълг. В него МВФ посочва, че в рамките на следващите две години дългът ще удари пик от близо 200% от БВП при предходна оценка на Фонда от началото на месеца (преди наложената в страната банкова ваканция и контрол на капитала) за дълг в размер на 177% от БВП. Дори до 2022 година дългът на Гърция ще остане на нива около 170% от БВП (при предишна оценка за 142%). Според МВФ общите финансови нужди на страната ще се повишат над прага от 15% от БВП, който изглежда благоразумен, и ще продължат да нарастват в дългосрочен план.

Фондът също така отчита, че новите прогнози са обект на "значителен риск в низходяща посока" (за още по-влошаващи се дългови параметри) и това би означавало, че може да се наложи страните от еврозоната да предоставят дори още по-съществено финансиране на Гърция – над сумата в постиганото преди време споразумение за тригодишна финансова подкрепа в размер между 82 и 86 млрд. евро.

Изследването на МВФ поставя под съмнение и предположението на европейските кредитори, че към края на новата спасителна програма (през 2018 година) Гърция ще може да излезе на външните пазари, откъдето да започне да се самофинансира. Ако в скоро време лихвите по отпуснатите заеми на Гърция не отговарят на топ "ААА" кредитен рейтинг, това ще доведе до нестабилна дългова динамика на страната за следващите няколко десетилетия, предупреди МВФ.

В последно време МВФ и САЩ продължават да настояват за облекчаване на гръцкия дълг въпреки смесените до противоречиви мнения по този въпрос от страна на редица европейски официални представители и най-вече от страна на властимащите в Берлин, който продължават да изключват възможността за "подстригване" (обезценка) на дълга на Атина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10