Гърция се надява на споразумение с международните кредитори за новата спасителна програма до 11-и август

Гърция се надява да приключи успешно преговорите с кредиторите за трета средносрочна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро още този вторник (11-и август), заявиха официални представители на властите в Атина, цитирани от международните агенции.

Длъжностните лица от финансовото и икономическото министерства в Гърция и техните партньори от международните кредитни институции продължиха през уикенда интензивната подготовка на споразумение за нов средносрочен заем, както и новия "Меморандум за разбирателство", което да позволи подготвените документи да бъдат изпратени на гръцкия парламент за гласуване възможно най-рано.

Полагат се усилия за приключване на преговорите с хоризонт в понеделник вечерта или рано сутринта във вторник, заяви гръцки официален представител за агенция Ройтерс.

Новият спасителен пакет ще бъде представен в парламента за гласуване под формата на един законопроект с два члена - единият ще представлява договора за нов кредит и Меморандума за разбирателство и вторият член ще обхваща предварителните действия, които трябва да предприемат гръцките власти, допълни той.

От полунощ двете страни започнаха финалната отсечка на преговорите, обсъждайки финалната права - подготовка на окончателния текст изречение по изречение и дума по дума, заяви пред Ройтерс друг официален гръцки представител.

Разговорите и парламентарните процедури както в Гърция, така и в някои от националните парламенти в Европа, трябва да бъде приключат навреме, за да бъде отпуснат първи транш от новата финансова помощ до 20-и август, когато Гърция трябва да покрие задължение към ЕЦБ за близо 3,5 млрд. евро. В тази връзка властите в Атина се надяват Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) да направи преглед и да одобри споразумението в края на седмицата (петък, 14-ти август).

Междувременно високопоставен служител на ЕС заяви, че има "изключително сътрудничество" от страна на Гърция, която се е стреми да постигне окончателна сделка възможно най-скоро. Но в същото време той отбеляза, че някои държави-членки на еврозоната настояват за намаляване на договорения преди време размер на спасителната програма от 86 млрд. евро поради "политическата чувствителност" в техните страни. Говорител на МВФ отказа да коментира преговорния процес.

Ройтерс също така съобщава, че според гръцки източници основен източник на притеснение е въпросът за огромния размер на необслужваните кредити в банковия сектор на страната - фактор, който вероятно ще натежи върху предстоящия законопроект за рекапитализация на банките.

В тази връзка гръцката страна иска да създаде "лоша банка", за да се справим с проблема, докато нейните кредитори настояват за обединяване на необслужваните кредити и тяхната продажба на фондове за подценени активи. Необслужваните кредити представляват около 35 на сто от общите кредитните портфейли на гръцките банки през първото тримесечие на 2015-а година - ниво, което вероятно е нараснало през последните седмици с оглед наложения в страната контрол върху капитала.

Размерът на първия транш от помощта, който вероятно да бъде за най-малко 20 млрд. евро, е също източник на известна загриженост сред гръцките кредитори. От този първи транш Гърция ще трябва да използва 10 млрд. евро като буфер за рекапитализация на банките, малко над 7 млрд. евро за връщане на отпуснатия преди време мостов заем от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд на целия ЕС) и над 3 млрд. евро за покриване на задължение към ЕЦБ на 20-и август.

Въпреки отбелязания напредък някои европейски представители продължават да смятат, че постигането на споразумение до 20-и август все още представлява доста амбициозна цел. Всяко едно споразумение между Гърция и институциите, наблюдаващи спасителния план на страната, ще се нуждае от подкрепата на правителствата от еврозоната, като това вероятно ще стане факт на извънредно заседание на Еврогрупата в петък (14-и август). Няколко европейски представители заявиха за "Уолстрийт Джърнъл", че не са сигурни за това какво ще е отношението на финансовото министерство на Германия относно тази сделка.

Говорител на германското финансово министерство заяви, че като условие за получаване на спасителния заем Гърция ще трябва да модернизира всички части на своята администрация. В същото време той отказа да коментира състоянието на водените преговори.

Евентуално споразумение с участието на МВФ също така ще трябва да обърне внимание на деликатния въпрос за големия дълг на Гърция. От Фонда заявиха многократно, че МВФ ще вземе участие в каквото и да е сделка само ако се увери, че Гърция може да се справи с дълговата си тежест. Но страни като Германия все още се съпротивляват на възможността за по-нататъшно преструктуриране на дълговете на Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10