Поредно влошаване на китайския внос и износ през август

През август китайският износ регистрира солидно понижение за втори пореден месец, докато вносът падна изненадващо силно, като тези данни могат да подсилят опасенията относно състоянието на втората по сила световна икономика.

Износът на Китай се сви през август с 5,5% на годишна база след спад с 8,3% през юли и при прогноза за малко по-солидно понижение с 6,0 процентни пункта, показват данни на Генералната митническа администрация. Според китайската митническа администрация, износът ще продължи да бъде изправен пред "относително солиден натиск" и през последното тримесечие на настоящата година.

В същото време китайският внос се влоши през август за 10-и пореден месец, сривайки се с цели 13,8% на годишна база при прогноза за понижение с 8,2% и след спад с 8,1% през предходния месец, отразявайки както по-ниските цени на суровините в световен план, така и продължаващото слабо вътрешно потребление.

Това доведе до рязко повишение на търговският излишък на Китай до 60,24 млрд. долара при очаквания за излишък в размер на 48,2 млрд. долара и след позитивен търговски баланс за 43,03 млрд. долара през юли.

Слабите данни за износа и вноса през август вероятно ще подсилят опасенията за състоянието на китайската икономика през второто полугодие. Оповестените преди време серия индикатори за индустриалното производство, фабричната активност и други също потвърждават, че втората по сила световна икономика продължава да се забавя в началото на третото тримесечие и това може да постави под сериозен въпрос способността на Китай да успее да постигне планирания от властите в Пекин растеж с около 7% през настоящата година.

През миналия месец китайските управляващи стартираха изненадващо агресивна девалвация на местната валута (на юана) с цел да подкрепят слабото представяне на износа. На този етап обаче, обезценката на юана оказва слабо позитивно влияние за китайския експорт, въпреки че според редица икономисти ще трябват поне два до три месеца преди девалвацията на местната валута да окаже необходимото влияние върху износът на страната.

Днешните слаби данни за китайския износ и внос провокира първоначален нов спад на азиатските борси и по-специално на борсата в Шанхай, където общият индекс Shanghai Composite отвори със загуба от около 2 процентни пункта. Но през втората половина на търговията във вторник китайския пазар на акции успя да изтрие първоначалните загуби и към края на деня индексът Shaghai Composite дори нарасна с близко 3% (приключи с ръст от 2,9%) на фона на предприетите от китайските власти серия мерки в подкрепа на фондовата борса (предимно под формата на различни интервенции) и с оглед на очакванията за нови стимули в подкрепа на втората по сила световна икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10