Какво влияние ще окаже голямото решение на Фед през следващата седмица

Много трудно решение ще е. Настина много трудно.

Когато официалните лица от Федералния резерв заседават следващата седмица, те ще претеглят волатилните пазари и серия от несигурни елементи за световния растеж срещу експанзията в САЩ, която изглежда все по-убедителна с излизането на нови данни.

Фючърсите показват, че дилърите залагат, че централната банка няма да повиши лихвите във време на неспокойни капиталови пазари. Те дават по-малко от 30% шанс за повишение този месец.

Каквото и да е решение, повишение или не, съдържа в себе си рискове. Ето няколко сценария.


1.Не повишаваш сега и ще се роди мантрата, че Йелен е мудна.

Инвеститорите в момента залагат, че председателя Джанет Йелен и комисията към Фед определяща лихвите ще се забавя при всеки сигнал за волатилност в бъдеще и ще започне да намалява очакванията за повишения на лихвите. За да запази доверието, централната банка трябва да прави това което казва, че ще прави. Мнозинството банкери прогнозират от три години, че лихвите ще бъдат повишени през 2015.

Фед също така казваше, че решението е зависимо от данните, а досега те са силни. Откритите нови работни места скочиха до рекордни нива през юли, продажбите на автомобили през август отчетоха най-голям растеж поне за последното десетилетие, а безработицата е на нива от 5.1%, които съответстват според оценките на Фед на пълната заетост.

Липса на повишение на лихвите ще изцапа посланието за зависимост на решението от излизащите данни. Това също ще означава и промяна към зависимост и от финансовите пазари, а не само от данните.


2. Не повишаваш сега и плана за постепенни повишения отива по дяволите.

Безработицата може и още да падне, което ще доведе до сигурно нарастване в разходите за компенсации. Някои сегменти на кредитните пазари продължават да прегряват и ще изглежда, че Фед е изчакал прекалено много.

Безработицата може да достигне дори нива от 4.8% до края на годината. Колкото повече пада безработицата, толкова повече ще нараства инфлацията породена от покачване на заплатите.

Междувременно търговските заеми за недвижими имоти нараснаха с 12.5% през юли спрямо предишния месец и след растеж през юни от 9.6%. Пазарът на високо доходни и високо рискови заеми в САЩ започва да се съживява. Колкото повече Фед изчаква, толкова повече рискува способността си да повишава постепенно лихвите. Ситуацията ще стане и интересна, защото Фед ще трябва да казва „данните са добри, но ние няма да действаме”.

3. Повиши лихвите сега и крехката световна икономика ще забуксува.

Световният икономически растеж вече се забавя като по-слабото търсене от Китай удря по икономиките от Малайзия до Бразилия. Управителният директор на МВФ Кристин Лагард, която посъветва Фед да отложи повишението на лихвите за следващата година, заяви на 1 септември, че перспективите пред световната икономика изглеждат по-лоши отколкото преди два месеца.

Нарастват заплахите и за дефлация в целия свят и Фед ще трябва да наводни икономиката с повече банкноти през следващата година, за да защити САЩ.

Компаниите, които продават дълг в долари зависят от печалбите от експорта или ще трябва да обърнат местните си валути в чужди. Повишение на лихвите на Фед ще доведе до допълнителна обезценка на високо доходните валути срещу щатския долар, което ще направи деноминирания в долари дълг по-скъп.

4. Повиши сега и доверието към Фед относно инфлацията ще изчезне.

Измерена от индекса за личните разходи за потребление, предпочитано измерване от Фед, инфлацията е под целите на Фед за 2% вече 39 месеца. През юли, индекса нарасна само с 0.3% спрямо миналата година.

През юни, Фед прогнозира, че индекса ще нарасне към целите до края на следващата година, тъй като ефектите от силния долар и по-ниските цени на петрола постепенно ще изчезват. Стенограмата от заседанието от юли показва, че Фед продължава да предвижда, че инфлацията ще остане под дългосрочните цели от 2% и през 2016 и 2017 година. Прогнозите са инфлацията бавно да се придвижва към 2%.

Ако през септември лихвите се повишат това ще е послание, че Фед не приема много сериозно развитията в света, нито пък разочароващите резултати от инфлацията у дома.

Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27