Японската централна банка не промени паричната си политика, но предупреди за по-слаб износ и индустриално производство

На днешното си заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна досегашната си агресивна стимулираща парична политика, но в същото време предупреди, че износът и индустриално производство са негативно повлияни от по-бавното потребление в азиатските развиващи се пазари.

ЯЦБ обяви, че запазва размера на осъществяваните операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 80 трлн. йени, след като на своето заседание в края октомври 2014-а година обяви повишение на паричните стимули от предишно ниво между 60 и 70 трлн. йени.

Решението за запазване на размера на стимулиращите мерки беше взето с 8 срещу 1 гласа, като единствено членът на банката Такахиде Куичи гласува за пореден път против, призовавайки за намаляване на размера на програмата за покупки на активи до 45 трлн. йени.

Японската икономика продължава да се възстановява с умерено темпо, но износът и производството са засегнати от забавянето на развиващите се икономики, представяйки се по-слабо от нашите очаквания през август, се посочва в изявлението на ЯЦБ след края на днешното заседание. На заседанието през август Централната банка отбеляза, че има "съживяване" на японския износ и на индустриалното производство.

Запазването на настоящата стимулираща политика на ЯЦБ е факт на фона на доста слабо представяне на японската икономика в последно време, след като БВП на страната се сви с 1,2% през периода април-юни с оглед на по-слабия износ, потребление и инвестиции в страната.

Според Японската централна банка инфлацията в страната вероятно ще остане около нулата за известно време с оглед понижението на енергийните цени. Въпреки това ЯЦБ запази своята оценка, според която инфлационните очаквания ще се увеличат в по-дългосрочен план, но според редица анализатори прогнозите на банката, че инфлацията ще нарасне към целевото ниво от 2% през следващото лято изглежда все по-далеч от реалността.

Днешната по-песимистичната оценка за представянето на японската икономика ще подхрани допълнително очакванията на финансовите пазари, че ЯЦБ може да предприеме по-нататъшни стимулиращи мерки, вероятно още на заседанието си през следващия месец.

На последвалата пресконференция шефът на ЯЦБ Харухико Курода потвърди констатациите, че износът и индустриалното производство са били повлияни негативно от забавянето на развиващ се икономики. Той отбеляза, че времето за повишение на инфлацията към целевото ниво от 2% ще зависи до голяма степен от петролните цени, но в същото време подчерта, че индексът CPI ще доближи целевия прицел от 2% през първото полугодие на 2016-а година, отбелязвайки че ЯЦБ ще продължи да провежда настоящата си стимулираща парична политика, докато инфлацията не стабилизира на това ниво.

Курода посочи, че банката ще проучи както възходящите, така и низходящите рискове за японската икономика и за цените в страната и при необходимост ще направи настройки в своята парична политика.

Според него икономиката на Китай ще продължи и занапред стабилния си път на растеж с оглед на провежданите от властите в Пекин парични и фискални политики.

ЯЦБ ще продължи да следи отблизо финансовите пазари и глобалните икономически перспективи, допълни Курода.

Йената поскъпна на валутния пазар след решението на ЯЦБ да запази без промяна досегашната си парична и лихвена политика, въпреки че изходът от днешното заседание беше напълно очакван. Подкрепа за японската валута оказа и пресконференцията на Курода, тъй като шефът на централната банка не даде ясен знак, че в скоро време предстоят допълнителни стимулиращи парични политики. Доларът се понижи с 0,65% към едноседмично дъно от 119,43 йени, докато еврото падна с 0,71% до тридневно дъно от 135,08 йени.

В същото време японският фондов индекс Nikkei изтри голяма част от сутрешното си рали с близо 2%, приключвайки днешната търговия със скромно повишение от 0,34% на фона на нов солиден спад на китайската борса, като индексът Shanghai Composite падна с 3,55 процентни пункта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10