Оптимизмът, залял Уолстрийт и Азия, се пренесе и на европейските пазари на акции

Европейските фондови борси нарастват с близо 1% в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите на Стария континент са позитивно повлияни от снощно солидно възходящо движение на Уолстрийт, последвано от добро повишение на азиатските пазари на акции и в частност на борсата в Шанхай.

Изглежда, че глобалните инвеститори са все по-уверени, че на започващото по-късно днес важно двудневно заседание Федералният резерв няма да прибегне до първо повишение на американските лихви от близо десетилетие насам.

Вчерашната серия смесени икономически данни от САЩ (относително добър доклад за продажбите на дребно, но слаби данни за индустриалното производство и за бизнес активността в региона на Ню Йорк) сякаш остави открит въпросът, дали утре Фед ще запази изчаквателна си позиция, или в крайна сметка няма да се осмели да обяви първо повишение на лихвените ставки.

Въпреки все още неясният изход от заседанието на Фед, снощи пазарът на акции на Уолстрийт отчете солиден ръст, като основните фондови индекси нараснаха до двуседмични върхове. Индексът на "сините чипове" DJIA се повиши с 1,4%, широкият индекс S&P500 нарасна с 1,3%, а технологичният индекс Nasdaq100 - с 1,1%.

Азиатските борси последваха позитивния финал на пазарите в САЩ, като японският индекс Nikkei нарасна през днешната търговия с 0,81%, южнокорейският индекс Kospi скочи с цели 1,96%, австралийският индекс ASX 200 - с 1,6%, а индексът Hang Seng - с 2,38%. Експлозивен растеж в края на днешната азиатска търговия регистрира и китайският фондов пазар, като индексът Shanghai Composite нарасна с цели 4,91%, отчитайки най-солиден дневен ръст от 27-и август насам, въпреки че този скок стана на фона на относително слаби изтъргувани обеми.

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на Стария континент, където основните фондови индекси нарастват с близо 1% в очакване на днешни важни данни за инфлацията през август в еврозоната (от 12:00 ч.) и в САЩ (от 15:30 ч.).

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,07%, немският фондов индекс DAX - с 0,78%, а основният индекс на борсата в Париж - CAC40 се повишава с 1,23%, отчасти подкрепен от изразен от френския финансов министър Сапен оптимизъм относно растежа на втората по сила икономика в еврозоната.

Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,76%, като вниманието на инвеститорите в Лондон е насочено към днешни данни за състоянието на пазар на труда във Великобритания.

Въпреки позитивното движение на глобалните пазари на акции, инвеститорите от цял свят остават в напрегнато очакване на изхода от стартиращото по-късно днес ключово заседание на Федералния резерв на САЩ. Днес и утре американските централни банкери ще трябва да определят дали да запазят досегашната си изчаквателна позиция, или ще вземат важно решение за стартиране на цикъл на затягане на паричната политика, повишавайки почти нулевата федерална фондова лихва за пръв път от 2006-а година насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27