Преди заседанието на Федералния резерв: ще видим ли вдигане на лихвите и кога

Само до преди месец изглеждаше сякаш от Фед са готови да повишат лихвения процент още през септември. Този ход щеше да отбележи първото повишаване на лихвените нива след финансовата криза.

Почти седем години след началото на кризата, лихвените равнища са в диапазона 0 – 0.25%. Но инвеститорите очакват повишаването да се случи скоро. Те вече вярват, че централната банка ще направи своя ход през декември.

Но има вероятност FOMC – федералния комитет, който взима решение относно лихвените проценти на Фед, да прибегне до повишаване на лихвите още на 17 септември.

Какви са шансовете? Много неща се промениха за последния месец. Най-съществената промяна дойде от Китай, който с девалвацията на юана изненада неприятно инвеститорите. Обезценяването на валутата се тълкува от мнозина като сигнал за по-слаб икономически ръст. Това от своя страна породи множество страхове за растежа на световната икономика.

Повишаването на лихвите от страна на Фед би довело до допълнително забавяне на световния икономически растеж. Поради това инвеститорите не вярват, че най-силната централна банка в света ще предприеме такава решителна крачка преди облаците да са се разсеяли.

Ако видим вдигане на лихвения процент този месец, анализаторите са убедени, че това ще бъде единственото увеличаване до края на тази година. Следващото ще е най-рано началото на 2016.

Защо някои специалисти смятат, че САЩ се нуждаят от вдигане на лихвения процент? Един от основните фактори – нивото на безработица, спадна драстично последните месеци. Тя падна до 5.1%, а сега се намира в точката, в която Фед смята, че е постигнато равновесие в икономиката. Притесненията са свързани с това, че ако безработицата пада с много бързи темпове, на пазара на труда може да се получи дефицит.

Според Мишел Майер, икономист в Bank of America Merrill Lynch, естествената норма на безработицата може да падне под 5%.

Основната причина, поради която централната банка би се въздържала от вдигане на лихвените нива сега е равнището на инфлация. През юли цените са нараснали с едва 0.3%  на годишна база, което е доста под определената цел от 2%.

Какво може да се каже за развиващите се пазари? Ако Фед предприеме повишаване на лихвения процент сега през септември може да се очаква, че долара ще поскъпне. За страните, които имат задължения в долари това може да направи тези дългове трудно управляеми. Проучване на Банката за международни разплащания показва, че доларовите заеми в развиващите се страни са се удвоили от началото на кризата, за да достигнат 3 трилиона долара. Но дори тези дългове в собствените си валути може да се сблъскат с проблеми, ако Фед не действа решително.  По-високите цени могат да до охлаждане на растежа не само на местно ниво, но и на световната икономика като цяло.

Колкото е по-слаби са растежът и инфлацията, толкова дълговете на страните с развиващи се пазари ще стават по-тежки.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10