Повишение на европейските акции за втора поредна сесия на търговия

Европейските фондови пазари нарастват за втора поредна сесия на търговия, следвайки добрите печалби на "Уолстрийт" и на азиатските борси и са на път да компенсират голяма част от спада в началото на седмицата.

Подобреният риск-апетит на глобалните капиталови пазари се дължи на вчерашна серия смесени до позитивни данни от САЩ, които отслабват опасенията в последно време относно темпото на растеж на водещата световна икономика. По-добрите данни за молбите за помощи при безработица и за основната инфлация отвъд Океана обаче бяха комбинирани със слаби проучвания за промишлената активност в регионите на Ню Йорк и Филаделфия, които от своя страна са нов мотив за отлагане на първото повишение на лихвите на Фед за следващата година.

Това помогна за добро възходящо движение на акциите на "Уолстрийт", като снощи индексът на сините чипове DJIA затвори с повишение от 1,28%, широкият индекс S&P500 нарасна с 1,49%, а технологичният индекс Nasdaq отчете скок с цели 1,82%.

Позитивната настройка се пренесе по-рано днес и на азиатските фондови пазари, които нараснаха до близо двумесечни върхове.

Токийският индекс Nikkei се повиши с 1,08%, подпомогнат отчасти и от очаквания, че на заседанието си в края на месеца (на 30-и октомври) Японската централна банка може да предложи нови стимулиращи мерки в подкрепа на колебливото представяне на икономиката на страната.

Добър ръст от 1,6% отбеляза и китайският фондов индекс Shanghai Composite, достигайки до 7-седмичен връх след оповестяването на данни, показващи по-силно от очакваното повишение на заемите, отпуснати от банките в страната в началото на есента. Новите банкови заеми в Китай се повишиха през септември до 1,05 трлн. юана от 809,6 млн. през август и прогноза за 900 милиона.

Това, както и надеждите за по-нататъшни стимулиращи мерки от страна на властите в Пекин, доведе до седмичен ръст на индекса Shanghai Composite с 6,5% - най-добро негово представяне от началото на юни. Въпреки добрия растеж, основният китайски фондов индекс е все още с 34% под неговия рекорден връх от средата на юни.

Позитивната инвеститорска настройка се пренася и на Стария континент, където основните европейски борси отварят с повишение за втора поредна сесия на търговия. Възходящото движение на европейските акции от вчера насам се дължи и на нарастващи спекулации, че ЕЦБ може да обяви някаква форма на нови стимулиращи мерки на предстоящото през следващата седмица заседание (на 22-ри октомври). В подкрепа на тези очаквания бяха вчерашни коментари на члена на ЕЦБ Евалд Новотни.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,72%, задълбочавайки вчерашния ръст от 1,46% и е на път да заличи почти изцяло загубите, регистрирани през първите три дни на настоящата седмица.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,52%, а френският индекс CAC40 - с 0,47%, след като вчера борсите във Франкфурт и Париж затвориха с печалби от 1,5 процентни пункта.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,61%, но може да приключи със седмично понижение за пръв път от четири седмици насам.

Повишението на петролните цени с около 1% след вчерашния им добър отскок от 10-дневни дъна е в подкрепа за акциите от енергийния сектор, като индексът STOXX Europe 600 Oil and Gas нараства с 1,6%,  акциите на British Petrolium се повишават с 1,91%, на Royal Dutch Shell - с 1,9% и на BG Group - с 0,74%.

Акциите на компанията Carrefour бележат ръст от 3,7%, след като най-голямата европейска компания за търговия на дребно обяви ускоряване на продажбите си през третото тримесечие. На другия полюс са акциите на Hugo Boss, които се сгромолясват с близо 10% след като модната къща намали перспективите за своите продажби и печалби през настоящата година. Акциите на Nestel се понижават с 2%, тъй като и най-голямата в света компания за пакетирани храни понижи своите финансови оценки за 2015-а година.

Въпреки текущият добър риск-апетит на глобалните капиталови пазари, инвеститорите са под напрежение в очакване на важни данни за растежа на китайската икономика през третото тримесечие. Данните ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица (на 19-и септември), като средните прогнози сочат за забавяне на растежа на БВП на Китай до 6,8% от растеж със 7% през първото полугодие.

До края на днешната търговия европейските инвеститори ще насочат внимание към окончателните данни за инфлацията в еврозоната през септември и към данните за търговския баланс през август (от 12:00 ч.).  Следобед ще бъдат оповестени и поредни важни икономически показатели от САЩ - за индустриалното производство през септември (от 16:15 ч.) и предварително проучване на Университета в Мичиган за потребителското доверие през октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27