Централната банка на Япония не промени паричната си политика въпреки стагниращата инфлация и по-слабия икономически растеж

ЯЦБ

На днешното си заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна досегашната си стимулираща парична политика, въпреки че в същото време намали своите прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в страната през тази и следващата година.

ЯЦБ обяви, че запазва размера на осъществяваните операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 80 трлн. йени, след като на своето заседание в края октомври 2014 година обяви повишение на паричните стимули от предишно ниво между 60 и 70 трлн. йени.

Решението за запазване на размера на стимулиращите мерки беше взето отново с 8 срещу 1 гласа, като единствено членът на банката Такахиде Куичи гласува за пореден път против, призовавайки за намаляване на размера на програмата за покупки на активи до 45 трлн. йени.

Мнозина анализатори и икономисти разчитаха, че Централната банка може да обяви разширяване на размера на стимулиращата парична политика на фона на слабото представяне на икономиката на Китай (основен търговски партньор на Япония) и с оглед на доста по-ниската от очакваното инфлация в страната, която поставя под въпрос целта на ЯЦБ за нейно повишение към целево ниво от 2% през следващото лято.

Банката оповести и своите нови шестмесечни икономически очаквания, понижавайки доста рязко прогнозите си за растежа на икономиката и на инфлацията през тази и следващата година.

ЯЦБ вече очаква повишение на основната инфлация (основния CPI индекс) с едва 0,1% през тази и с 1,4% през фискалната 2016 година – далеч под предишна прогноза за инфлация съответно от 0,7% и от 1,9% и запази без промяна своите очаквания за инфлация от 1,8% през 2017 година. Банката отбеляза, че времевата рамка за достигане на заложените от нея инфлационни цели ще зависи до голям степен от поведението на петролните цени. Тя отново подчерта, че ще продължи да провежда стимулираща парична и лихвена политика, докато инфлацията в Япония не стабилизира към целевото ниво от 2 процентни пункта.

В същото време ЯЦБ намали рязко и своята прогноза за растежа на БВП на Япония за настоящата година до 1,2% от предишна оценка за повишение с 1,7%, както и прогнозата за следващата година до растеж с 1,4% от 1,5%, повишавайки слабо своята оценка за БВП на страната за 2017 година до 0,3% от 0,2%.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода се опита да защити днешното решение, посочвайки, че докато по-ниските разходи за горива могат да натежат върху инфлацията в краткосрочен план, в същото време това ще стимулира икономиката и ще доведе до ускоряване на растежа на цените в средносрочен план.

Наблюдавайки договарянето на заплатите и инфлационните очаквания, за щастие няма опасения, че Япония може отново да бъде заплашена от дефлационни процеси, посочи Курода на пресконференция след края на днешното заседание. Ако Япония осъществява стабилен напредък към постигане на инфлация от 2 на сто, то тогава няма да има необходимост от предприемане на допълнителни стимулиращи стъпки, допълни той.

Йената поскъпна за кратко след днешното решение на ЯЦБ да запази без промяна (да не разшири) настоящите стимулиращи политики като щатският долар падна към двудневно дъно от 120,22 йени, докато еврото се понижи към часово дъно за деня около 132,16 йени. Последва ново понижение на японската валута след информация в японска медия (Nikkei financial daily), че правителството ще предложи нови фискални стимули под формата на допълнителни бюджетни разходи за над 3 трлн. йени (над 25 млрд. долара). Тази информация предизвика отскок на долара към 4-дневен връх от 121,84 йени – точно под върха от понеделник около 121,85 йени преди негова стабилизация около 120,70/75 областта. В същото време еврото нарасна към двудневен връх от 133,38 йени, преди да върне назад около 132,70/80 областта.

Аналогични колебания имаше и при търговията на японския фондов пазар. Първоначално индексът NIKKEI се понижи слабо при липсата на промени в настоящата парична политика на ЯЦБ, след което новината за допълнителни бюджетни стимули за над 3 трлн. йени доведе до негов рязък отскок с над 1% преди основният фондов индекс да приключи петъчната търговия с повишение от 0,78%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10