Франция обяви нови мерки за стимулиране на жилищния пазар

Правителството на Франция анонсира нови мерки в подкрепа на слабото представяне на жилищния пазар. Те се изразяват в предоставянето на данъчни облекчения на стойност от 2 млрд. евро (2, 15 млрд. долара) на банките, които предлагат ипотечни заеми с нулева лихва. Чрез тази политика се цели стимулиране на икономическия растеж в страната.

Мерките ще увеличат броя на хората, които отговарят на условията по съществуващата схема на отпускане на ипотечни заеми с нулева лихва (PTZ). Купувачите на първо жилище, които разполагат с доход под определена граница, ще получат финансиране до 40% от стойността на имота в сравнение с досегашните 18-26%.

Слабото представяне в строителния сектор е един от основните фактори, които според някои анализатори забавя развитието на френската икономика през последните години. Рязкото поскъпване на цените на жилищните имоти през десетилетието след 2000 г. е частично компенсирано след 2012 г.,но много купувачи на първи дом останат без достъп до жилищния пазар.

Инвестициите в сектора на строителството се предвижда да спаднат с 3,9% през тази година, след като са записали 3,3% понижение предходната година, съобщават от INSEE. Прогнозите сочат, че спадът на инвестиционния интерес в този бранш ще достигне 0,5% в еврозоната като цяло през 2015 г. на фона на регистрираното понижение от 1,3% година по-рано.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10