Бундесбанк вижда издръжлив растеж на развитите икономики

Снимка: bundesbank.de

Икономическият подем в развитите икономики се оказва стабилен на фона на сътресенията на нововъзникващите пазари и на спада на цените на суровините, които изглеждат по-скоро като отражение на забавянето на световната икономика, а не като негова причина, посочи в понеделник Централната банка на Германия.

В своя редовен ноемврийски доклад Бундесбанк отбеляза, че опасенията относно развиващите се икономики и по-специално Китай, са били високи, но тяхното представяне сякаш не се влошило още повече през последния месец.

Банката добави, че по-голяма част от очакваното глобално икономическо забавяне се случва в страни, които разчитат на производството на суровинни материали.

От друга страна не се наблюдава спад при съвкупното търсене в стоково консумиращите региони, се посочва в днешния доклад на Бундесбанк.

В крайна сметка това илюстрира различията в регионалния растеж и показва, че забавянето на световната икономика по-вероятно е отражение на спада в цените на суровините, а не причина за този спад, заяви немската централна банка.

През миналия месец Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж в световен мащаб до 3,1% от 3,3%, като се позова на цените на суровините и на икономическото забавяне в Китай, аргументирайки се, че са необходими политики, насочени към увеличаване на търсенето и на потреблението.

Последният месечен доклад на Бундесбанк е факт преди последното за годината заседание на ЕЦБ на 3-ти декември, на което Европейската централна банка ще трябва да реши дали еврозоната се нуждае от повече парични стимули за увеличаване на инфлацията, тъй като изглежда, че икономическото възстановяване в региона губи част от възходящия си импулс, дължащо се на по-бавния растеж в Китай и в други развиващи се пазари. 

Германската икономика остава по пътя на растежа през третото тримесечие на 2015-а година. Според доклад на Федералната статистическа служба от 13-и ноември реалният БВП нарасна на сезонно и календарно изгладена база с 0,3% между юли и септември в сравнение с предходното тримесечие. Темпът на растеж обаче е в известна степен по-умерен, отколкото през второто тримесечие, когато БВП нарасна с 0,4%, отбелязва Бундесбанк в своя последен икономически доклад.

Според банката темпото на икономически растеж в Германия може да се ограничи към края на 2015-а година, тъй като се очаква по-слабо промишлено производство, но в същото време вътрешното потребление може да помогне за задържане на растежа над неговото потенциално ниво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10