Разпродажби на долари, въпреки геополитическите рискове

·  БВП в САЩ нарасна от 1,5% до 2,1% на тримесечна основа като повишението на заплатите подчертава солидния му характер

·  Пазарите разтревожени, но не са обзети от паника след сваления от Турция руски самолет

·  Австралийският долар най-силно представящата се валута през последните часове с пробив на предишни върхове

Валутен пазар

САЩ: БВП в САЩ нарасна с 2,1% спрямо покачване от 1,5% в предишното тримесечие. Докладът показа, че корпоративните печалби са паднали, докато заплатите на служителите са се увеличили. Все пак запасите на компаниите остават на високи нива в сравнение с продажбите, което показва, че новите поръчки и производството ще спаднат допълнително, за да се изчистят рафтовете и складовете с приближаването на 2016. Запасите са нараснали от юли до септември с 90,2 милиарда долара на годишна основа, което е два пъти повече от предишните оценки. Забавянето на трупането на запаси спрямо второто тримесечие, когато те нараснаха на годишна база със 113,5 милиарда долара, намали растежа на БВП с 0,6%. Предишната оценка беше за понижение от 1,4%. Много важен индикатор за Фед е повишението на заплатите, а те са нараснали със 102,7 милиарда долара през третото тримесечие след покачване от 109,4 милиарда долара в периода април-юни. Последното покачване е с почти 62 милиарда долара по-голямо, отколкото предварително се оценяваше.

Русия: Турция свали руски военен самолет близо до границата със Сирия, което доведе до яростна критика от президента Владимир Путин. Турция заяви, че нейните самолети са стреляли след като пилотите са пренебрегнали 10 предупреждения в рамките на 5 минути за нарушаване на въздушното пространство. Путин нарече атаката „удар в гърба от помощници на тероризма” и допълни, че самолетът е оперирал над Сирия и е издирвал терористични групи.

Тунис: Тунис стана поредната мишена във вторник, когато автобус, превозващ елитни войски, беше поразен в столицата от експлозия, която отне живота на поне 10 души.

Сингапур: БВП за третото тримесечие излезе много по-силен от очакваното. Той отбеляза ръст от 1,9% при очаквания за нулев растеж. БВП на годишна база е с покачване от 1,9% при прогнози за ръст от 1,4%. Растежът на услугите помогна да се компенсира спадът в производството, който пострада от забавянето на растежа в Китай. Сингапур очаква икономическият растеж за 2015-а да е близо 2%, което е долната част на обявената по-рано прогноза за покачване между 2% и 2,5%. Министерството на търговията прогнозира ръст между 1% и 3% през 2016-а с аргументите, че секторите на търговията, финансите и застраховките е логично да продължат да отчитат умерено покачване, независимо че производственият сектор се очаква да остане слаб.

Независимо от факта, че желязната руда спадна с 1,9% до най-ниски нива за последните шест години, австралийският долар е най-силно представящата се валута след задействането на стоп ордери при пробива на предишни върхове и 100-дневната пълзяща средна. Вчера председателят на Австралийската централна банка Глен Стивънс отговори на въпрос за лихвите с думите, че приближава Коледа и е редно да се успокоим, след това да се върнем към пазарите и да видим какво показват данните. Изглежда че пазарите се успокояват с покупки на австралийски долари.

Австралийският долар отчита силно рали срещу новозеландския долар от началото на месеца и пробива на 200-дневната пълзяща средна преди две седмици доведе двойката до атака на нивата от септември. Подкрепа е 1,1009, а целта нагоре могат да се окажат върховете от тази година на 1,14.

Суровини

Златото напредва за първи път през последните три сесии, след като Турция съобщи, че е свалила руски изтребител близо до границата със Сирия, което доведе до търсене на активи, предлагащи сигурност.

Среброто намери подкрепа и нараства, но остава сравнително слабо в сравнение със златото заради последния срив на индустриалните метали.

Платината остава на свръх продадени нива, тъй като шансовете за растеж на търсенето са малки. Ситигруп очаква подкрепа на тези цени след разпродажбите, които доведоха до нива, при които производителите на автомобили могат да преминат от използването на паладиум към платина като по-добро икономическо решение.

Базовите метали скочиха рязко. Ръстът на медта е 2%, а на никела 5%. Инвеститорите покриват огромни къси позиции, които изградиха през последните седмици.

Цената на петрола скочи, тъй като настроенията на инвеститорите минимално се подобриха. Предстоящата среща на ОПЕК повиши надеждите, че най-вероятно ще има малки намаления в производството.

Капиталови пазари

Пазарите търгуваха, избягвайки рисковите покупки след новината, че Турция е свалила руски военен самолет. Това оказа натиск върху европейските индекси. Настроенията обаче постепенно се подобриха, въпреки смесените данни от САЩ, благодарение на реакцията на Владимир Путин, който не спомена за военни последствия.

Основните европейски индекси завършиха със спад от 1% до 1,5%. Американските индекси финишираха почти без промяна. За отбелязване е обаче, че енергийният сектор се представи много по-добре от другите и завърши с растеж от 2,5%.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10