Курода: Японската централна банка има силното желание и способността да постигне инфлационните си цели

Управителят на Централната банка на Япония (ЯЦБ) - Харухико Курода заяви в понеделник, че банката е решена да постигне целта си за ценова стабилност и за повишение на инфлацията с 2% и заяви, че основните икономически показатели са все още силни, въпреки настоящата икономическа техническа рецесия в страната.

Говорейки на събитие в Нагоя, Курода потвърди, че инфлационната цел на банката е все още постижима през втората половина на фискалната 2016-а година, въпреки че все още редица икономисти смятат, че ЯЦБ ще трябва да разшири своите стимулиращи парични политики, за да успее да повиши инфлацията до 2 процентни пункта.

Той подчерта, че ЯЦБ има способността, както и силната воля за постигане на ценова стабилност при инфлация от 2% в най-кратки срокове. Неговият ангажимент идва дни, след като официални данни показваха, че водещият индекс на потребителските цени (CPI) се понижи през октомври с 0,1% на годишна база. Данните също така показаха, че основната инфлация (изключвайки цените на пресните плодове и на енергията) нарасна през същия месец с 0,7% след растеж с 0,9% през септември.

Преди въвеждането на програма на Японската централна банка за "качествени и количествено облекчения" през 2013-а година, Япония претърпя близо 15 годишен период на дефлация, което спъна икономическия растеж, тъй като потребителите отлагаха редица техни покупки, надявайки се цените ще паднат още.

След старта на тази мащабна стимулираща програма инфлацията започна да нараства, но някои икономисти продължават да са песимисти, че ЯЦБ ще бъде в състояние да постигне целта си за повишение на инфлацията с 2% през фискалната 2016-а година без банката да предприеме допълнително разхлабване на паричната и лихвена политика на фона на настоящите слаби икономически условия в страната.

През последното тримесечие до края на септември Япония навлезе в рецесия, като БВП се сви с 0,2%, но въпреки това Курода потвърди, че японските икономически основи остават силни.

Реалният растеж на БВП през юли - септември 2015-а година е леко негативен за второ поредно тримесечие главно поради корекции на бизнес запасите, но в същото време крайното търсене като цяло се увеличава, заяви той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10