Китайският юан е включен в кошницата от валути на МВФ

·  Юанът бе включен в кошницата със специални права на тиража на МВФ с тегло от 10.9%

·  Без очаквани промени на заседанието на Австралийската централна банка

Валутен пазар

Китайскияг юан бе включен в специалните права на тираж на МВФ с относително тегло от 10.9%. Това ще стане от 1 октомври 2016 година. Теглото на валутата се оказа по-ниско от очакваното. Предварителните прогнози бяха, че МВФ ще дадат тегло на китайската валута около 14-16%. Но от друга страна юанът е с по-голяма тежест в сравнение с японската йена (8.33% като намаля от 9.4%) и британския паунд (който се понижи от 11.3% на 9.4%). В средносрочен план ефектът от включването на китайската валута в специалните права на тираж ще бъде приток на капитали към Китай,

Според последните данни, публикувани от МВФ, дългите позиции по долара са достигнали най-високите си нива за последната година, достигайки 49.3 млрд долара.

Късите позиции по еврото се увеличават през тази седмица, до 23.4 млрд. долара.

При швейцарския франк късите позиции са се увеличили с 0.8 млрд. долара, достигайки около 2.7 млрд. долара.

Суровини

Златото продължава да се търгува близо до 5- годишно дъно и е на път да запише най-лошия месец от две години насам. Повишаването на лихвите както и силата на долара оставиха благородния метал на ниски нива.

Среброто отбеляза леко повишение от 0.02 на сто. Така скъпоценният метал достигна 14.09 долара за тройунция.

Платината се търгуваше в тесни граници от 825 – 834 долара. Металът приключи търговската сесия с ръст от 0.29 на сто, достигайки 832.15.

По време на търговската сесия петролът се търгуваше на цена около 41.71 долара за барел. През деня стойността се движеше в тесен ценови диапазон от 41.5-42.61. Вниманието на пазарните участници сега е насочено към срещата на ОПЕК, която ще се проведе в петък.

Капиталови пазари

Световните фондови пазари се представиха разнопосочно по време на последната търговска сесия. Така например в зоната на еврото, фондовите пазари бяха предпазливи в очакване на заседанието на ЕЦБ по-късно през седмицата. Пазарите отвъд океана пък реализираха лек спад. Фондовият пазар в САЩ намаля незначително въпреки ръста при енергийните запаси.

В Азия вниманието бе насочено към срещата на австралийската централна банка и към публикуването на данни за китайското производство.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10