Солиден растеж на австралийската икономика през третото тримесечие

Икономиката на Австралия се разшири силно през третото тримесечие на годината благодарение на рязко повишение износа на суровини, показват данни на Австралийското статистическо бюро.

Брутният вътрешен продукт на богата на суровини държава нарасна през трите месеца до края на септември с 0,9% спрямо втората тримесечие, когато беше отчетен слаб растеж с 0,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%) и при прогноза за повишение с 0,8 процентни пункта.

На годишна база икономиката на Австралия се разшири с 2,5% при очаквания за растеж с 2,4% и след повишение с 1,9% през второто тримесечие (низходяща ревизия от повишение с 2,0%).

По-силните данни предполагат, че преходният период след бума в миннодобивната промишленост през последното десетилетие може да се окаже по-малко болезнен, отколкото мнозинството очаквания.

Нетният износ добави 1,5% към растежа на австралийската икономика през третото тримесечие, след като през предходното тримесечие експортът отне 0,6% от растежа на БВП. Австралийската статистика отбеляза, че ръстът с 4,6% при износа на стоки и услуги е бил концентриран главно в миннодобивната промишленост.

Окончателните домакински разходи също допринесоха в значителна степен за икономическия растеж през трите месеци до края на септември, нараствайки с 0,7%, докато жилищното строителство се повиши с 2,0 процентни пункта. В същото време обаче общите дълготрайни капиталови инвестиции се свиха с 4,0 процентни пункта на тримесечен база.

Обезценката на австралийския долар и рекордно ниските лихви в страната доведоха до повишение на производство през последното тримесечие, облекчавайки бизнес условията в страната на фона на продължаващо отшумяване на инвестиционния бум в миннодобивната промишленост, въпреки че този важен за икономиката сектор нарасна през третото тримесечие с 5,2 процентни пункта.

Трябва обаче да се има предвид, че най-голямото предизвикателство пред австралийската икономика без съмнение остава състоянието на Китай, който е основен експортен партньор и най-голям световен потребител на полезни изкопаеми и суровини. Китай е на път да отбележи през настоящата година най-слаб растеж от четвърт век насам, като се очаква БВП на страната да нарасне с около 7 процентни пункта и това вероятно ще продължава да оказва негативно влияние върху растежа на Австралия.

Австралийският долар реагира позитивно на днешните по-силни данни и на вчерашното решение на Централната банка на страната да остави без промяна основните лихвени нива при липсата на индикации за възможно скорошно тяхно ново понижение. Австралийският долар поскъпна към 7-седмичен връх от 0,7341 щатски долара, преди да стабилизира малко над 0,7300 нивото, докато еврото удари петмесечно дъно около 1,4464 "австралиеца".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10