Задава се повишение на американските лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

·  Трудовата заетост в САЩ нарасна с 211 000 спрямо очаквания за 200 000

·  Този ръст дава възможност на Федералния резерв да увеличи лихвите през декември

·  Безработицата е на нива от 5%, което е под нивото от 5.6% при което Фед започна през 2004 година да повишава лихвите

До миналата седмица се знаеше, че само много слаб резултат за ноември за трудовата заетост в САЩ би могъл да спре Федералния резерв от повишение на лихвите на 16 декември, когато завършва двудневното редовно заседание на централната банка. Докладът обаче не беше слаб. Напротив, достатъчно силен е, че да изчисти пътя за първото повишение в най-голямата икономика в света след юни 2004.

Трудовата заетост се оказа дори и по-добра с направените ревизии за предходните два месеца, които показаха 35 000 създадени повече работни места, 27 000 през октомври и 8 000 през септември. Частният сектор продължава да е основния двигател на ръста на заетостта и допринесе със 197 000 (при очаквания за 190 000), което подсказва, че в обществения сектор са открити през ноември 14 000 работни места.

Безработицата остава без промяна на 5%, каквито бяха и очакванията, въпреки общото покачване от 245 000 при това проучване след ръста от 320 000 през октомври. Причината е, че нормата на участие е нараснала от дъната за последните десетилетия на 62.4% до 62.5%, което сигнализира за повишение на трудовата работна ръка с 273 000.

Местата на на непълен работен ден се покачиха с 319 000, което е най-вероятно заради приближаващия коледен период и това вероятно ще доведе до слабост при тази заетост по време на доклада, който ще бъде публикуван в началото на следващия месец.

Средното работно време на седмица падна незначително от 34.6 часа на 34.5 часа като първата цифра беше ревизирана нагоре спрямо предишната оценка от 34.5. Средното почасово заплащане се е покачило с 0.2% на месечна база, както се и очакваше и това води до годишен ръст от 2.3%. Това не е кой знае какъв впечатляващ ръст на заплатите, но имайки предвид силата на трудовия пазар, Фед ще бъде убеден, че това скоро ще доведе и до по-високи заплати.

Събирайки всички факти се вижда, че не са нужни повече аргументи на Фед. Той ще започне да повишава от следващата седмица лихвите, което ще е за първи път след повече от десетилетие. Безработицата е 5%, а при нива от 5.6% Фед започна да повишава лихвите през 2004.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10