Скок на австралийския долар след бомбастичен ръст на заетостта в Австралия през ноември

Австралийският долар поскъпна на валутния пазар с над 1% като реакция на много силен доклад за състоянието на пазара на труда и на безработицата в Австралия през ноември.

Само в рамките на ноември бяха разкрити цели 71 400 нови работни места при прогноза за съкращаване на 10 000 работни места и след солидно повишение на трудовата заетост през октомври с 56 100 (слаба низходяща ревизия от 58 300), като това представлява най-рязко повишение на заетостта от повече от 15 години насам.

Заетостта на пълен работен ден се подобри с 41 600 след повишение с 39 700 през предходния месец (низходяща ревизия от 40 000), докато почасовата заетост (на непълен работен ден) нарасна с 29 700 след повишение с 18 600 през октомври.

В същото време безработица в Австралия през ноември се понижи изненадващо до 19-месечно дъно от 5,8% при очаквания за слабо повишение до 6,0% от 5,9% през октомври, докато нормата на работна заетост (отношението на работещите австралийци спрямо общото население на страната) се повиши до 65,3% при очаквания за задържане на октомврийското ниво от 65,0 процентни пункта.

Това представлява солиден ръст на заетостта за втори пореден месец, като общо за октомври и ноември беше отчетено най-силно повишение на новите работни места от 28 години насам.

Днешният силен доклад парира изцяло очакванията на част от участниците на финансовите пазари за възможно ново понижение на основната австралийска лихва в близките месеци и това провокира рязко поскъпване на местната валута. Австралийският долар нарасна с над 1% до 0,7333 щатски долара, преди да последва известна стабилизация около и малко под 0,7300 нивото, докато еврото падна с 1,3% към двудневно дъно от 1,5018 австралийски долара, отстъпвайки от вчерашен 5-седмичен връх около 1,5302 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10