Английската централна банка запази без промяна рекордно ниската основна лихва на ниво от 0,5%

На днешното си заседание Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5%. Решението беше взето с 8 срещу 1 гласа, като отново единствено членът на банката Йън Маккафърти гласува за повишение на лихвата с 25 базисни пункта до ниво от 0,75%.

В същото време АЦБ запази без промяна и размера на "замразената" програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда. За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5% на заседанието на 5-и март 2009 година. АЦБ повиши за последно своята програма за "количествени улеснения" с 50 млрд. паунда на заседанието през юли 2012 година.

Британската централна банка посочи, че очаква по-ниските петролни цени и слабият растеж на заплащането на труда да продължават да ограничават инфлацията в страната за още известен време.

За мнозинството централни банкери, участвали на днешното заседание, перспективите за икономическия растеж и за инфлацията в Обединеното кралство все още не оправдават повишение на основните британски лихви. Потребителската инфлация се понижи през октомври на годишна база с 0,1%, като според прогнозите на АЦБ се очаква тя да остане под целевото ниво на банката от 2% през цялата следваща година и дори да остане под ниво от 1% през първата половина на 2016-а година.

Оповестената стенограма от днешното заседание показва, че официалните британски банкери са обезпокоени от видимото забавяне при растежа на заплащането на труда, както и от по-нататъшното понижение на петролните цени. Тези развития могат да повишат вероятността, че водещата инфлация на Острова ще остане подтисната, показват протоколите от декемврийското заседание на АЦБ.

Инвеститорите продължават да очакват, че АЦБ ще вдигне основните британски лихви в края на следващата или в началото на 2017-а година.

В същото време всичките членове на централната банка са съгласни, че очакваното бъдещо повишение на лихвените ставки ще бъде по-постепенно и ограничено по размер спрямо предходни аналогични цикли на затягане на лихвите.

Британската лира реагира негативно на изразените от АЦБ опасения относно ниската инфлация във Великобритания и се понижи с 0,36% към 1,5111 долара, отстъпвайки от днешен триседмичен връх около 1,5201 нивото. В същото време еврото поскъпна към 0,7249 паунда от двудневно дъно около 0,7204 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10